Krtina pri Domžalah 657

Krtina pri Domžalah

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče parkirišče pri Osnovni šoli Krtina
Dolžina poti 4 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Krtina leži v osrednji Sloveniji, približno 5 km vzhodno od Domžal. Naselje se razprostira ob potokih Čudna in Radomlja ter je sestavljeno iz Spodnje in Zgornje Krtine ter zaselkov Dolenja vas in Veselka. Nekoč zamočvirjen svet je zdaj reguliran in obdelan. Jedro vasi je Zgornja Krtina pod Krtinskim hribom (357 m), medtem ko je Spodnja Krtina ob stranski cesti proti Dobu. Pod Krtinskim hribom izvira potok Čudna, ki se izliva v Račo. Na njegovem prisojnem pobočju so njive, v ozadju šibki gozdovi; na črni barjanski zemlji so nekoliko zamočvirjeni travniki.

V bližini lahko naredite več izletov z vozički ali peš, priporočamo tudi Pristavo, kjer se lahko otroci vozijo z gokardi.

Zanimivosti

Na vrhu Krtinskega hriba so odkopali prazgodovinske predmete. Razvaline, leta 1641 zgrajenega dvorca Veselka, so leta 1967 podrli. Pri gradnji avtoceste v letih 1998 in 1999 so našli tudi številne arheološke artefakte.

Zemljevid

Naloži GPX

Krtina pri Domžalah
Koordinate izhodišča 46,143604
14,659304

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Soklič

Gostilna leži ne daleč stran od Domžal, v Zalogu pod Sv. Trojico. Mirna okolica, pod okriljem narave, je odličen kraj za družinsko kosilo. Gostilna Soklič obiskovalce, ki so željni dobre in pristne domače hrane in prijetne, z naravo obdane okolice, osvaja že vrsto let. Pečat časa je ni okrnil. Žlahtnost starega in dobrega še vedno domuje v tej gostilni, kjer vas v dobro voljo spravi odlično domače kosilo.

Zalog pod Sv. Trojico 1,

Domžale

040 870 803
info@gostilnasoklic.si

Vita, Olja in Juna priporočajo

Pa še nekaj za bistre buče.

Ali veste kaj je to artefakt?

V arheologiji, kjer se uporablja pojem artefakt, je to predmet (kamnita orodja, orožje, lonci, gumbi ...itd.), ki so ga z arheološkimi prizadevanji izkopali in ima lahko kulturni pomen.