Gradiško jezero 628

Gradiško jezero

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče parkirišče ob Gradiškem jezeru
Dolžina poti 4,2 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Gradiško jezero je umetno zajezeno jezero, v bližini kraja Gradišče, v občini Lukovica.

Jezero so zgradili kot mokri zadrževalnik na potoku Drtijščica, ki varuje avtocesto Ljubljana - Maribor pred hudournimi vodami. Okoli jezera je speljana urejena makadamska pot v dolžini 4200 m, ki pa je v prometnem smislu namenjena le za dovoz lastnikom okoliških gozdov. Promet z motornimi vozili je za ostale udeležence prepovedan in zaprt z zapornicami. Tako je cesta idealno sprehajališče.

Ob jezeru se vije tudi del Rokovnjaške poti, ki poteka čez vrhove okoliških hribov in je v celoti dolga 60 km. Dostop do jezera je mogoč iz smeri Lukovice ali iz Moravč. Poleg sprehajalcev na svoj račun lahko pridejo tudi ribiči. Na jugozahodnem koncu jezera je drstišče rib. Njegove vodne površine pa so si že prisvojili tudi labodi in race.

Zanimivosti

Obstajata dve legendi, ki pripovedujeta, da je na tem območju pod današnjim naseljem Gradišče nekoč že stalo jezero. Obe legendi omenjata gradiški grad in grad Rožek. Prva pravi, da je v jezeru živel zmaj. Žrtvovati bi mu morali graščakovo hčer, vendar je zmaja prej ubil neki berač, ki je bil za to bogato nagrajen.

Druga legenda pa pravi, da sta se graščaka po jezeru vozila drug k drugemu na obiske in skupaj lovila ribe. Kasneje so morali tlačani na zahtevo graščaka iz gradu Rožek prekopati jez pri Kurniku proti Trnjavi. Voda je odtekla v Radomljo, na kraju, kjer je bilo prej jezero, pa so nastali pašniki.

Na Gradiškem jezeru od leta 2015 vsako leto na začetku junija poteka jadralna regata z jadrnicami tipa Mini 12. Regato prireja Jadralni klub Adama Ravbarja, ki redno prireja regate tudi v Dalmaciji in na Bohinjskem jezeru.

Zemljevid

Naloži GPX

Gradiško jezero
Koordinate izhodišča 46,162235
14,707969

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Hiša na Travniku

Lahko postane vaša najljubša kavarna, kamor se umaknete, da užijete nekaj miru. Tu lahko prelistate knjigo in posrkate skodelico vrhunske Illy kave. Uživate v toplem, domačem notranjem ambientu ali čudoviti Rajski terasi s pogledom na Alpe. Poskrbeli so tudi za najmlajše z zanimivimi lesenimi igrali in previjalnico. Na čudovitem in skrbno urejenem vrtu pa so še igrišča za odbojko na mivki, mali nogomet in tekaška steza.

Ljubljanska cesta 1,

1233 Dob

031 318 552
kavarna@hisanatravniku.si

Mila in Staš priporočata

Poleg krožne ceste je v okolici jezera še nekaj  točk, vrednih ogleda. Posebno zanimivi sta vas Gradišče z markantno cerkvijo sv. Marjete in okoli dve uri hoda oddaljena Limbarska gora. Na vrhu hriba severozahodno od cerkve Sv. Marjete so bili najdeni dokazi, da je na tem mestu stalo prazgodovinsko gradišče, po katerem je kraj, ki se razprostira pod cerkvijo dobil svoje ime. Jugovzhodno od jezera se nahajajo ostanki ruševin gradu Rožek.

Izlet na Limbarsko goro poiščite med našimi opisanimi izleti.