Arboretum Volčji Potok 4232

Arboretum Volčji Potok

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče parkirišče pred Arboretumom
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1- 2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Verjetno ste vsi že vsaj slišali, če ne tudi že obiskali Arboretuma Volčji Potok. S stalno razstavo velikanov morskih globin ter dinozavrov in ogromno površino otroških igral, je verjetno na vrhu liste želja med malimi razgrajači, s sezonskim cvetenjem tulipanov/vrtnic pa seveda super želja za vse mamice. Očije pa pač vzamemo s seboj;)

Vsako leto naj bi v parku zacvetelo okrog 2 miljona tulipanov- po eden na vsakega prebivalca Republike Slovenije. Volčji Potok naj bi ime dobil po legendi, ker, da se je po okoliških gozdovih zbiralo in plenilo večje število volkov.

Arboretum sodi med najpomembnejšo vrtno arhitekturno dediščino v Sloveniji in skrbi za ohranjanje, vzdrževanje in obnavljanje krajinskih, zgodovinskih in prostorskih vrednot. V zgodovinskih listinah je prvič posrednjo omenjen že leta 1220.

Glavna želja arboretumov je dopolnjevanje zbirke rastlin in trenutno naj bi v parku uspevalo več kot 5000 drevesnih in rastlinskih vrst, kar ga uvršča med najbogatejše tovrstne zbirke v Srednji Evropi. Obisk lahko poteka kot izobraževalne urice, lahko pa se samo prosto sprehajate in občudujete urejeno okolico. Po novem lahko posedite tudi na dveh Klopcah s srčkom, ki so vedno bolj popularne predvsem v gorskem svetu. Obisk si lahko popestrite tudi z vožnjo vlakca ali pa pregledate njihov napovednik dogodkov, ki so zelo pogosti in zanimivi. Potekajo razstave, letna dogajanja, otroške delavnice, počitniška varstva, delavnice za odrasle, rekreacija, strokovne predstavitve, strokovna predavanja in strokovna vodenja. Za vse lastnike hišnik ljubljenčkov naj povemo, da je vstop psom, ob plačilu vstopnice dovoljen.


Če vas po obisku parka zamika, da bi si dom popestrili s kakšno cvetočo krasotico, pa lahko zavijete še v njihov vrtni center. 

Več informacij o kraju in aktualnih dogodkih najdete uradni spletni strani Kamnika.

Zanimivosti

Največja cvetlična skulptura kužek, ki ni sestavljen iz dlak ampak iz rastlin je atrakcija, ki vas pozdravi že na vhodu. V dolžino meri 6 metrov, v višino pa kar 8! Pravcati čuvaj zares krasnega parka.

Zemljevid

Naloži GPX

Arboretum Volčji Potok
Koordinate izhodišča 46,185013
14,606589

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Paparotti

Picerija in gostilna Paparotti v Sp. Jaršah pri Domžalah obstaja že 10 let in je znana po odlični hrani. S pripravo hrane imajo bogate izkušnje in njihovi gosti so vedno zadovoljni. Za otroke imajo na voljo notranjo igralnico.

Kamniška cesta 9,

1230 Domžale

031 660 223

Mila in Staš priporočata

V parku je poleg ogromnega področja z igrali tudi skrivnostni labirint. Če ste dovolj pogumni, se boste podali po zavitih potkah. A samo najzvitejši in premeteni bodo znali izplezati ven iz labirinta.

Midva sva malce pogoljufala- Staš je splezal na igrala od koder nas je lahko spremljal in usmerjal;)