Veli Badin- ušesa Istre 4980

Veli Badin- ušesa Istre

Regija Obalno-kraška
Izhodišče vas Sočerga, cerkvica Sv. Kvirina
Dolžina poti 2,74 km
Trajanje poti 2-3 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni, pozimi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje lahka pot

Opis poti

Velikokrat slišimo same oh-e in ah-e glede določene destinacije, vendar so ponavadi to take, ki jih vsi že dobro poznamo ali pa smo jih že večkrat obiskali. O ušesih Istre se ne govori tako veliko, vendar se nam po obisku le-teh zdi, da si zaslužijo mesto med prvo peterico prepoznavnih turističnih točk Slovenije, saj je kraj “ noro pravljično prečudovit”!

Izhodišče za pohod je cerkvica sv. Kvirina v vasi Sočerga. Do nje se pripeljemo po ozki asfaltirani cesti, ki se odcepi levo z glavne ceste takoj na začetku vasi – tukaj je postavljena tudi manjša tabla, ki vas usmeri levo v hrib, k omenjeni cerkvici. Bodite pozorni, tabla je dokaj skrita in se pojavi že na začetku prihoda v vas.

Parkirate pri cerkvici sv.Kvirina in pričnete hoditi v smeri mimo cervice. Pot se prve pol ure počasi spušča, pelje pa nas mimo naravnega okna Bunker mimo vasi Dvori, kjer je tudi vpisna skrinjica. Pot je krožna, vmes pa je tudi kar nekaj informativnih tabel. Del te planote se na svojem južnem robu imenuje Veli Badin; to so stene, ki strmo padajo proti mejnemu prehodu Sočerga na naši in Požane na hrvaški strani; v svojem najlepšem delu pa se stene raztezajo nad vasico Mlini, tik pred mejo. Stene so tu najbolj strme in spodjedene. Te velike zajede v to mogočno steno so ostanki zrušenih kraških jam. Njihov nastanek ni povsem razjasnjen, verjetno pa gre za kombinacijo tektonskega, temperaturnega in tudi korozivnega dogajanja.

Spodmoli so fascinantni in z malo domišljije nas res spominjajo na velikanska ušesa. Tu se ujame tudi zvok okolice, v katerem lahko uživamo. Spodmolov je več, nekateri so plitvejši, drugi globlji – največji med njimi je globok 13 metrov in visok 12 metrov. Tu gnezdijo tudi redke ptice in če se le-da, jih ne vznemirjamo.

Ob vračanju se lahko ustavimo še pri naravnem mostu, čigar lok je dolg približno šest metrov, obok pa sega 2,5 metra visoko. Če se na izlet odpravite poleti v visoki vročini svetujemo previdnost in predvsem zalogo vode. Domačini pravijo, da je območje najbolj čarobno jeseni, ko se grmičevje ruj obarva v oranžne odtenke.

Zanimivosti

Le nekaj km stran najdete kraj Hrastovlje, kjer stoji znamenita cerkev sv. Trojice.

Notranjost cerkev v Sv. Trojici hrani cikel izjemnih fresk iz obdobja poznega srednjega veka in renesanse, ki so tudi najbolj znani cikel v slovenskem delu Istre.

Cerkev Sv. Trojice se nahaja na vzpetini nad naseljem, znotraj obzidja, posvečena pa je leta 1475. V notranjosti cerkve je ohranjen cikel izjemnih fresk iz poznega srednjega veka in renesanse v Istri, ki je najbolj znan v slovenskem delu Istre. Vzdolž cele severne stene poteka dolga kolona Pohoda in Poklona treh kraljev. Cikel kristusovega trpljenja pokriva zahodno steno in del južne stene, kjer je v spodnjem delu obsežen, verjetno vsem dobro znan Mrtvaški ples. 

Mrtvaški ples je freska v cerkvi svete Trojice v Hrastovljah, ki jo je naslikal Janez iz Kastva. Delo je bilo končano leta 1490.

Freska, dolga sedem metrov, prikazuje sprevod, v katerem se proti pravkar izkopanemu grobu pomikajo predstavniki najrazličnejših slojev tedanje družbe in vseh starosti, od papeža, kralja in kraljice preko redovnika in meščana do berača in otroka, vsakič pa v paru s koščeno spremljevalko, ki ne pozna šale in ne jemlje podkupnine in pred katero so vsi ljudje enaki. Neizprosna je in vsem se enako reži v obraz. Vsi stopajo z njo proti istemu cilju, proti grobu, ki je njeno kraljestvo. Freska je najbrž nastala pod vtisom srednjeveških epidemij kuge.

Zemljevid

Naloži GPX

Veli Badin- ušesa Istre
Koordinate izhodišča 45,464031
13,90437

Gostinski lokal v bližini

Gostilnica Švab v Hrastovljah

Izmučeni in lačni od družinskega izleta do slapu in obiska cerkve v Hrastovljah smo se odločili za pristno primorsko gostilnico, ki na svojem meniju nudi najrazličnejše lokalne spacialitete. Družinska gostilna slovi po domači istrski kuhinji. V njej pripravljamo jedi po starih receptih, tako kot so jih stoletja ob istrskih ognjiščih pripravljale mame, tete in none; ombolo na žaru in v omaki, telečje in svinjske krače, biftek, zrezki, svinjski medaljoni, postrvi na žaru oz. crvte v polenti, kuhane, na žaru in v soli. Se vam že cedijo sline;)? Domač kruh iz krušne peči smo pohrustali še pred prihodom juhic, v gostišču pa so bili tako prijazni, da so nam koruzno mineštro zmiksali tudi za našo najmlajšo družinsko članico, ki ima le 3 zobke. Ob gostišču je tudi manjše otroško igrišče, v gostišču pa je na voljo tudi previjalna otroška mizica. Priporočamo!

Hrastovlje 53
6275 Hrastovlje 

+386 (0)41 688 156,
+386 (0)41 685 408

Vita, Olja in Juna priporočajo

V spomladanskem času lahko na Krasu izbirate med različno pripravljenimi jedmi iz špargljev. To so tiste dolge in zelene rastline za katere starši pravijo, da so užitne in bojda tudi zdrave. Nama je predvsem smešen podatek, da ima urin potem zeloooooo zanimiv vonj, hihi.

Prisluhnite zanimivi legendi o Istrskem pastirčku in vilah.