Od Strunjana do Izole 303

Od Strunjana do Izole

Regija Obalno-kraška
Izhodišče Parkirišče v Strunjanu-Hotel Laguna
Dolžina poti 6 km
Trajanje poti 2-3 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , 6+ let
Zahtevnost zahtevna pot

Opis poti

Mi smo izlet pričeli v Strunjanu, z otroškim vozičkom smo opravili pot, ki je bila ponekod sicer malo težje prehodna (makedam), a tik ob tej poti je asfaltirana pot, ki je lažje prevozna. Naša izbrana pot je primernejša za peš hojo ali hojo z nosilko. Pri hotelu Laguna zavijte levo, nato pa se po lokalni asfaltirani cesti dvignete na prelepo razgledno točko, kjer se vam pogled odpre na slovensko morje. Pot je srednje zahtevna, ni primerna za hojo z zelo majhnimi otroki, saj se pot vzpenja in tudi dolžina poti je za hojo kar naporna- 6 km. Je pa vredno zaradi razgleda in ni ravno običajna izletniška točka. Na celi poti smo srečali le dva sprehajalca. Ves čas poti nas ob strani pozdravljajo oljke, ob poti pa so tudi zanimive tematske table, kjer se naučimo veliko o vrsti oljk. Sledi spust do Balvedera in nato še pot ob obali do Simonovega zaliva. Tam je za otroke tudi otroško igrišče. Nadaljujemo do Izole. Nazaj do parkirišča v Strunjanu pa smo se vrnili kar z avtobusom.

Zanimivosti

Ste vedeli?

Slovenska obala, pogosto samo Obala, označuje območje pasu ob slovenski obali Jadranskega morja, v negeografskem smislu pa tudi zaledje (Slovenska Istra). Dolga je 43.157 metrov (~ 43 kilometrov). V Evropi imata krajšo obalo samo Bosna in Hercegovina ter Monako. Na severu meji na italijansko obalo, na reki Dragonji na jugu pa je administrativna državna meja s Hrvaško. Obalo oblivajo Koprski, Strunjanski in Piranski zaliv, ki so deli Tržaškega zaliva.

K obali štejemo običajno še teritorialno morje Republike Slovenije, ki obsega nekaj več kot 300 km². Od Kopra do Izole je včasih vodila tudi državna obalna cesta, imenovana Istrska cesta, ki je bila v 2017 kot najdaljši del slovenske obale zaprta za cestni promet. Obalo si delijo občine Ankaran, Koper, Izola in Piran.

Zemljevid

Naloži GPX

Peš pot Strunjan-Izola
Koordinate izhodišča 45,53241
13,604635

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilnica in pizzerija Gušt

V Izoli tudi ob vročih poletnih dneh nudi senčko, kjer si lahko privoščite okusno morsko hrano in odlične testenine. Lahko, da se boste zaradi kakšne hobotnice s krompirjem za kosilo, hoteli vrniti še na kakšno sladico za večerjo. Pohvalimo lahko hitro postrežbo in zares prijazne natakarje. Najboljša izbira za naše najmlajše pa je tako ali tako pica! :)

Drevored 1. Maja 5

6310 Izola
00386 (0)31 60 60 40

Vita, Olja in Juna priporočajo

Če mali razgrajači še niso dovolj utrujeni, potem morate nujno obiskati Akvarij v Piranu. Ob doplačilu lahko otroci sodelujejo tudi pri hranjenju ribic, kar je nadvse zanimiva izkušnja.

Prisluhnite zanimivi legendi o Istrskem pastirčku in vilah.