Ribniško Pohorje in Ribniška koča 1161

Ribniško Pohorje in Ribniška koča

Regija Koroška
Izhodišče parkirišče pod Ribniško kočo
Dolžina poti 900 m
Trajanje poti 1h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Izlet, ki bo prav gotovo navdušil celo družino. Ribniško jezero je zanimiv pojav, visoko šotno barje in se je razvilo pred 8.000 leti na pobočju vzhodno od Ribniškega vrha.

Že kar nekaj časa je bilo na našem seznamu izletov prav to nenavadno jezero. Z obiskom Ribnice na Pohorju, kjer smo si za 2 dni v apartmaju postavili družinsko bazo, ki je bila tudi izhodišče za raziskovanje koroško-štajerskega konca, smo si uresničili željo in v celotni družinski zasedbi obiskali ta slovenjski biser.

Ribniško jezero je visoko šotno barje in se je razvilo pred 8.000 leti na pobočju vzhodno od Ribniškega vrha, med ruševjem in v zamočvirjeni kotanji, obdani s smrekovimi gozdovi. Jezero leži na višini 1.490 m.n.m. pod Jezerskim vrhom, zanj pa je značilno, da se napaja samo z deževnico. Dolgo je 84 m, široko do 40 m in 0,6-1 m globoko. Jugo-zahodno in jugo-vzhodno so v razdalji 20 do 40 m še tri manjša jezera okroglaste oblike s premerom okoli 10 m. Jezero je vključeno v pohorski gozdni rezervat (Natura 2000), vegetacija okoli jezera pa spada v združbo rušja in šotnih mahov. Dno jezera je poraslo z mahovi, na južnem bregu jezera pa segajo šotne plasti do 2 m v globino. Pod šoto je okoli 2 m debela plast črnega humusno šotnega blata, nato sledi rumenorjav pesek na globini okoli 3 m pa se prične trdna kamenina.

Pot do jezera je lahka in nezahtevna, najbližje izhodišče pa je izpod Ribniške koče, ki leži na višini 1.530 m.n.m. Sprehod do jezera traja v eno smer kakšnih 30 minut in je primeren tudi za mlajše otroke. Naša 3 letnica je pot z lahoto prehodila sama, nameščene so številne klopce ob poti, tako, da je tudi za mlajše otroke primerno, saj se lahko večkrat spočijejo.

Avto lahko pustite kar pri manjšem travnatem parkirišču, tik pod Ribniško kočo in se ob koncu izleta povzpnete še do Ribniške koče, kjer strežejo številne jedi na žlico.

Pot, ki nas vodi do Ribniškega jezera se prične z rahlim vzponom po travniku. Pot po razglednem travniku nas po kakšnih 10 minutah pripelje na Jezerski vrh na katerem stoji velik spomenik žrtvam NOB in s katerega se razprostira čudovit razgled na sosednje vrhove in doline.

Že po nekaj korakih rahlega spusta naletimo na oznake naravnega rezervata, naprej pa nas pot vodi do lesene steze, ki nas pripelje prav do jezera, kjer lahko v miru (z malimi nedobudneži je seveda to težko;) uživate v razgledu. Če je legenda o Jezerniku resnična, smo ga mi z otroškim vreščanjem prav gotovo pregnali in se nimate česa več bati;)

Zanimivosti

Tudi za to jezero govori stara legenda, da v njem živi povodni mož Jezernik, ki se bi naj v jezero preselil z Uršlje gore, ko so na njej zgradili cerkev in so ga z gore pregnali cerkveni zvonovi, ker so motili njegov mir.

Otroci, prisluhnite Jezernikovi zgodbi

Zemljevid

Naloži GPX

Ribniško jezero na Ribniškem Pohorju
Koordinate izhodišča 46,495285
15,260159

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Ribniška koča

Koča je tudi točka slovenske planinske poti, poleti pa se do nje lahko pripeljete z avtom po 9 km dolgi lokalni cesti od Ribnice na Pohorju. Ob lepem vremenu lahko uživate v dobri hrani in lepem razgledu. Pri koči je kar živahno, je namreč izredno priljubljena planinska postojanka tod okoli.

Na mestu, kjer danes stoji koča, si je v času Kraljevine Jugoslavije počitniško vilo postavil znani mariborski trgovec in ustanovitelj ter solastnik mariborske tekstilne tovarne ˝Hutter & drug˝ Josip Hutter. Med 2. svetovno vojno (9.10.1942) so jo borci Pohorskega bataljona požgali, da je nemška vojska ne bi mogla uporabiti za svojo postojanko. Na pogorišču stare koče so kasneje zgradili novo planinsko postojanko.

Hudi kot 24,

2364 Ribnica na Pohorju

+386 2 876 82 46

Vita, Olja in Juna priporočajo

Turistična kmetija Tete Lene

Obisk pri teti Leni je nekaj posebnega. Ko se boste vračali iz Ribniškega jezera se oglasite na kmetiji in s teto Leno preživite kakšno urico ali dve ter začutite umirjen vaško-kmečki utrip. Preizkusite se v kmečkih opravilih ter ob sprehodu s teto Leno po njeni kmetiji nahranite ovčke, naberete zdravilna zelišča, gobe ter prisluhnete njenim bogatim izkušnjam. Zelo zanimivo za družine!

Kmetije nismo zapustili praznih rok, premamila nas je domača smrekova marmelada in številni izdelki domače obrti (mila, vazelini, kreme). Obisk možen ob predhodni najavi, voden ogled stane 5 evr/os.

Ribnica na Pohorju 79

2364 Ribnica na Pohorju

+386 31 224 655