Prežihova bajta- Preški vrh 1236

Prežihova bajta- Preški vrh

Regija Koroška
Izhodišče parkirišče pri gostišču Punkt
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Nad Kotljami je na Preškem vrhu Prežihova bajta, ki je od leta 1979 spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca (1893 – 1950). Bajta je značilna koroška stavba malega kmeta »bajtlerja«, ki nas z urejeno notranjostjo spominja na značilno okolje Prežihove mladosti, o Prežihovem delu pa pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju.

Prežihova bajta je tudi etnografsko zanimiva. Prislonjena je ob sončno reber Preškega vrha, od koder je lep razgled na Kotlje ter celo hotuljsko kotlino na vzhodni in na košato Uršljo goro na južni strani. Notranja razporeditev prostorov hiše in »štiblca« je značilna za tip hiš s črno kuhinjo. Skupaj s hlevom predstavlja bajta vzporedni tip kmečkega doma, tudi stanovanjski in gospodarski objekti so prilagojeni velikosti zemljišča. Prežihovo bajto so kupili Kuharjevi leta 1911. Od tod je torej odhajal mladi Voranc v svet in sem se je vračal. Tu se je skrival s svojimi somišljeniki med obema svetovnima vojnama in sem so v letih diktature in druge svetovne vojne romale njegove misli, ko je moral biti brezdomec v mnogih tujih deželah. Tu so svoja mladostna leta preživeli tudi njegovi bratje Alojz, Ivan in Avgust.

Prežihova bajta nas s svojo zunanjo podobo in notranjo urejenostjo seznanja z značilnim kmečko-delavskim okoljem, iz kakršnega so izšli Voranc in veliko njegovih literarnih junakov, s tem pa nam pomaga vsaj posredno spoznavati tudi Prežihovo človeško podobo in svet njegove literature.

Odprto: od 1. maja do 15. oktobra, torek - sobota od 9.00 do 17.00, nedelja od 14.00 do 17.00; za najavljene skupine tudi izven odpiralnega časa.

Vstopnina: odrasli 4,00 eur (z vodenjem 5,00 eur), mladina 1,70 eur (z vodenjem 2,00 eur), invalidi in upokojenci 2,00 eur (z vodenjem 2,50 eur). Cena vključuje ogled vseh zbirk na Preškem Vrhu 13.

Lokacija: Preški Vrh 13, Kotlje

Zemljevid

Naloži GPX

Prežihova bajta
Koordinate izhodišča 46,519077
14,987022

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Lokal Punkt

Nekoliko utrujeni od izletkanja in muhastega vremena  nas je v dobro voljo spravila odlična fast food malica v Punktu;)

Prvi burger house na Koroškem je družinam prijazen bistro, kjer starši lahko v miru uživajo na prostorni terasi, medtem ko se otroci brezskrbno igrajo na 15 m2 velikem otroškem igrišču, ki je najnovejša pridobitev v tem mladem lokalu in zasnovano tako, da so otroci staršem vedno na očeh. Na meniju se poleg otroškega burgerja in sladic najdejo tudi ostale otrokom priljubljene jedi, kot so ocvrti piščančji fingersi in krompirček, poleti najbolj priljubljen pa je zagotovo sladoledni vrt. Punkt se nahaja v zelenem naselju Kotlje, v senci Uršlje gore, zaradi česar je tudi idealno izhodišče za krajše družinske izlete po kulturno in naravno bogati okolici.  

Kotlje 3a,

2394 Kotlje

0820 53177

SPLETNA STRAN

Vita, Olja in Juna priporočajo

V bližini spominskega muzeja si lahko ogledate Ivarčko jezero. Predlog za družinski izlet!