Gozdna učna pot Pistrov grad 4848

Gozdna učna pot Pistrov grad

Regija Koroška
Izhodišče parkirišče pri cerkvi Devica Marija na Kamnu ali pa v Vuzenici pri zdravstvenem domu
Dolžina poti 4 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

 Grad Vuzenica (nemško Saldenhofen) ali »Pistrov grad«, kot se je imenoval po svojem zadnjem lastniku, se nahaja na vzpetini nad naseljem Vuzenica. V današnji razvalini je razen skromnih ostankov zidovja nad pečino delno ohranjen le renesančni obrambni stolpič. Stolpič je enonadstropen, zidan v mešanici kamna in opeke in kaj nenavaden, saj ima talno ploskev trapezoidne oblike, na zunanji, proti potencialnemu sovražniku odprti strani pa močno zaobljena robova.

V pritličju je nekaj ključastih strelnih lin, v nadstropju so široke renesančne strelnice. Okenske odprtine so vse novejše. Stolpič je bil še pred dobrim desetletjem obljuden, zdaj pa ima razsuto streho, notranji dve steni sta povsem razvaljeni, prav tako pa tudi renesančna bifora na zunanji steni, ki je bila pred desetletjem še ohranjena.
Grad ima pestro zgodovino prehajanja iz rok v roke raznih plemičev. Zadnji lastnik propadajočega gradu je bil Oskar von Pistor, slikar in portretist. Do leta 1972 je v grajskem renesančnem stolpiču živela družina Otokarja Pistorja, sina Oskarja pl. Pistorja, akademskega slikarja, ki se je poročil z domačinko Ano Verdnik.

Do gradu vodi več poti, lahko se odpravite tudi po krožni učni poti, ki je dolga nekje 3 kilometre in vas nagradi s preštevilnimi razgledi nad Muto in Vuzenico, predvsem pa krasno Dravo. Na poti boste šli tudi mimo zanimive cerkvice Marije na Kamnu, Slomškove kapelice in polno informativnih tabel, ki vam bodo krajšale zelo lepo in zanimivo pot.

Zanimivosti

V Vuzenici je med 1838 in 1844 služboval Anton Martin Slomšek. Tu je napisal knjižico Blaže in Nežica v nedeljski šoli ter obnovil cerkev ter župnjišče. Predvsem ga poznamo po njegovem prizadevanju za pisano slovensko besedo.

Zemljevid

Naloži GPX

Gozdna učna pot Pistrov grad
Koordinate izhodišča 46,607091
15,172328

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Koroška hiša pri Lipi

Če kje, boste prav tukaj začutili pristno koroško kuhinjo in si oblizovali prste ob že skoraj pozabljenih tradicionalno pripravljenih jedeh. Vam zveni znano kibelflajš ali pa mežerli? O nič ne izdamo, samo mogoče to, da se boste sigurno vračali v to simpatično opremljeno in dišečo gostišče, kjer vam v štibelcih nudijo tudi prenočišča.

Mariborska cesta 12

2366 Muta

+386 (0)41 722 091
info@prilipi.si

Mila in Staš priporočata

Po takem vzponu se paše ohladit v Vodnem parku Radlje, kjer za čistočo vode in njeno kakovost  skrbijo naravni organizmi. Zveni zabavno? Saj tudi je:)

Poslušajte legendo o nastanku cerkvice Device Marije na Kamnu.