Pleterska pot 1990

Pleterska pot

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče urejeno parkirišče na naslovu Grča 1
Dolžina poti 3,5 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Kartuzijo Pleterje najbolje opišeta dve obdobji: čas srednjega veka, ko je bila kartuzija ustanovljena, vendar so jo v 16. stoletju že ukinili, in čas nove kartuzije, ko je leta 1899 kartuzijanski red  pridobil svojo nekdanjo pletersko posest nazaj in zgradil nov samostan.

Od stare kartuzije je ohranjenih le nekaj poslopij ob njej ter stara gotska cerkev z zakristijo, ki sta dostopni za obiskovalce.  Ko vstopimo v povsem prazno cerkev, prekinemo svetlobni snop, s čimer sprožimo magnetofonski trak. Naenkrat se iz nevidnih zvočnikov zasliši enoglasno petje pleterskih redovnikov, ki nas popeljejo v skrivnosti svet puščavniškega življenja. 

Kartuzijanski samostan Pleterje je samostan reda kartuzijanov, najstrožjega moškega reda v rimskokatoliški Cerkvi. Najdemo ga na Dolenjskem, blizu Šentjerneja in je še edina delujoča kartuzija pri nas. Ustanovil jo je grof Herman II Celjski leta 1403. Danes po vsem svetu živi približno 380 kartuzijanov in kartuzijank.

Kartuzijanci upravljajo z več hektarji vinogradov in sadovnjakov, ukvarjajo pa se tudi s čebelarstvom, sadjarstvom ter žganjekuho. Sigurno ste že slišali za njihovo slavno pletersko hruško. Ta raste in dozori v steklenici, potem pa jo zalijejo s hruškovim žganjem ter dodajo pletersko grenčico iz 49 vrst zelišč.

Menihi svoj dan razdelijo približno takole: 8 ur dela, 8 ur molitve in 8 ur spanja. Gre za enega strožjih redov, saj se menihi zavežejo k raziskovanju uma in zelo redko pridejo v stik z drugimi ljudmi. V samostan je prepovedan vstop vsem ženskam, obiskala ga naj bi le žena Tita- Jovanka Broz v 70tih letih med protokolarnim obiskom.

Avto lahko parkiramo na velikem označenem parkirišču v Drči. Pleterska pot nas popelje okrog edine še delujoče kartuzije pri nas, ki se nahaja v občini Šentjernej. Skrivnosten in skrit očem, kljubuje zobu časa in ustvarja posebno atmosfero.

Približno 4 kilometre dolgo pot pričnemo z ogledom gotske cerkvice, nato pa sledimo markacijam-rumenim križem na modrem polju. Velik del poti nas bo spremljalo 3 metre visoko in skoraj tri kilometre dolgo obzidje. Ko zapustimo gozd in prečkamo asfaltirano cesto, se vzpemo med vinograde. Iz Pleterskega hriba se nam odpre dih jemajoč razgled na kartuzijo.

Ko se vrnemo na izhodišče pa ne smemo pozabiti obiskati muzeja na prostem, kjer se lahko lahko sprehodimo med objekti, ki prikazujejo življenje v devetnajstem stoletju. Super zanimivo za malčke, starši pa bodo prav tako uživali ob pokušini kakšnega od znamenitih pleterskih vin.

 

Zanimivosti

Muzej na prostem je narejen po modelu muzeja Skansen. Najdete ga nasproti samostana Pleterje.

Tukaj lahko vidimo prikaz arhitekture v 19tem stoletju. Prva nas pozdravi Baničeva hiša, kjer je urejena tudi manjša trgovina s spominki. Večina stavb je pritličnih, kritih s slamo in lesenih. Vse so bile pripeljane in nato ponovno sestavljene na sedanji lokaciji. 

Najdemo lahko tudi vodnjak, sušilnico za sadje, stranišče na štrbunk, dvojni kozolec ali toplar, svinjak in Baničevo hišo. Dan bodo našim najmlajšim popestrili še stalni živalski prebivalci- majhen konjiček, kokoške, zajčki in prašiček.

Cena družinske vstopnice je 12 evr.

Zemljevid

Naloži GPX

Pleterska pot
Koordinate izhodišča 45,81815
15,351007

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Priporočamo nastanitev

Apartments Sunset spa

Posest se nahaja v mirnem okolju, kjer boste prav gotovo želeli ostati več dni. Naš namig za družinske počitnice;) Na voljo vam je razkošna in elegantno opremljena hiša za pare ali družino z majhnimi otroki. Lastniki nastanitve so mislili prav za vse; udobje, prijetno bivanje in tudi kulinarično razvajanje. Vrhunski zajtrk lokalnih ponudnikov nas je prebudil v prelep nov dan;)

Savna in jacuzzi sta le še pika na i oddihu in nudita popoln počitek ter sprostitev.

To nastanitev toplo priporočam vsem, ki iščejo pobeg s petimi zvezdicami. Mi smo bili navdušeni!

Gorenje Vrhpolje 5a
8310 Šentjernej
Slovenija

  • 040 495 993

SPLETNA STRAN

Vita, Olja in Juna priporočajo

Ste za malo čofotanja po napornem izletu?

V termalnih destinacijah Term Krka lahko vse leto plavate in se sproščate v pokritih bazenih s termalno vodo. Ravno prav po napormnem izletu, kajne?

Voda zmanjša napetost v mišicah, izboljša prekrvitev, ublaži bolečine in razvedri. Vabijo vas tudi v savne, ki imajo na telo mnogo pozitivnih učinkov; razstrupljanje in čiščenje telesa, zmanjševanje stresa, povečujejo prekrvavljenost kože, sklepov in notranjih organov.