Vitovsko jezero in cerkev Sv. Marije 1376

Vitovsko jezero in cerkev Sv. Marije

Regija Goriška
Izhodišče parkirišče na koncu vasi Vitovlje
Dolžina poti 2,20 km
Trajanje poti 1-2 h
Nadmorska višina cilj 604 m
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Še so kraji, ki jih obiščeš in spet dobiš potrditev, kako res lepa je Slovenija. Pred kratkim smo odkrili en tak "biser" v bližini Nove Gorice. Idilično, kot solza čisto jezerce sredi gozda, veliko (ali pa recimo raje majhno:) dobrih 10 m, nad njim pa na hribu prelepa cerkvica Sv. Marije. Opisujemo vam lep družinski izlet do Vitovskega jezera in cerkvice v Vitovljah.

Vozimo se po avtocesti Ljubljana-Koper. Zapustimo jo na izvozu za Razdrto in nadaljujemo po Primorski hitri cesti proti Novi Gorici. Zapustimo jo na izvozu za Selo. Takoj za izvozom nadaljujemo levo proti Vitovljam.

Vitovsko jezero je edino naravno jezero v Vipavski dolini. Leži v gozdu pod znamenito cerkvijo Svete Marije. Jezero se napaja iz manjšega izvira nekaj metrov nad jezerom, ki je bilo zavarovano kot naravni spomenik. Pot je primerna tudi za družine z malimi otroki, saj je od parkirišča na koncu vasi Vitovlje do jezera le slabih 0,5 h hoje, ki je povečini lepo po senci dreves. Pot pa lahko podaljšate do cerkeve Sv.Marije, ki jo opazite že na izhodišču izleta. Na poti vas bodo očarali tudi štirje veliki kostanji na prelepi jasi, ki nudi osupljiv razgled na vasi v bližini in hribi Trnovskega gozda.

Čeprav je bil dan našega izleta ravno praznik in bi pričakovali številne izletnike, smo na poti srečali le dva "izgubljena" pohodnika. Ti čudoviti kraji so skriti turistom, domačini pa se verjetno v vročih dneh raje zatečejo k morju ali k kakšnemu večjemu jezeru.

Pot smo nadaljevali do cerkve Sv. Marije, ki ponosnu stoji na vzpetini, približno pol ure hoda od Vitovskega jezerca. Z našo 3,5 letnico smo do cerkvice potrebovali približno 45 minut, na vrhu pa smo bili naravnost očarani nad razgledom. Pogrešali smo le slavno Vipavsko burjo ali pa vsaj kakšen vetrič, ki bi ohladil vroč poletni dan.

Romarsko cerkev Sv. Marije so postavili že v 14. stoletju ali še prej na skalnem osamelcu sredi pobočja (604 m). Ob tej cerkvi, ki je v osnovi romanska, so odkrili več grobov iz časa naseljevanja Slovanov. V bližini je spomenik padlim v NOB in prireditveni prostor.

Zanimivosti

Vipavska dolina je na obeh straneh ujeta med visoke kraške planote, z značilnim submediteranskim podnebjem. Ob reki Vipavi, ki se izliva v Sočo in nato v Jadransko morje, se namreč v dolino širi vpliv Sredozemlja, ostri sever in topli jug pa v dolini ustvarjata pogoje za rastlinsko raznovrstnost in edinstvenost.

In vipavska burja?

Legenda pravi, da je leta 394 burja usodno vplivala na razplet bitke med vojskama rimskega cesarja Teodozija in njegovega nasprotnika Evgenija, ki je potekala v Zgornji Vipavski dolini. Zmaga Teodozija je takrat pomenila tudi dokončno zmago krščanstva v Rimskem imperiju.

Zemljevid

Naloži GPX

Vitovsko jezero in cerkev Sv. Marije v Vitovljah
Koordinate izhodišča 45,934471
13,768943

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini


V pivnici in piceriji Pigal

vam želijo pričarati nepozabne trenutke ob preprostih, pristnih in prijetnih jedeh, ki sledijo značilnostim in tradiciji Vipavske doline, pri čemer pa ne pozabijo niti na najsodobnejše kulinarične smernice. Ponujajo kar 30 različnih vrst hišnih pic. Njihovo domače svetlo in temno pivo vas bo navdušilo s svojim edinstvenim in odločnim okusom. Pred picerijo so tudi otroška igrala, kar zaposli naše najmlajše pohodnike do prihoda kosila. Lepo so postregli tudi našo kosmatinko Juno, ki jo je izlet dodobra utrudil in si je pošteno zaslužila veliko skledo vode (in četrt našega dunajčka;).

Goriška cesta 25/č

5270 Ajdovščina

+386 (0)5 36 44 707

Vita, Olja in Juna priporočajo

To, da tukaj pogosto piha, ni prav nič iz trte zvito. Ne pozabite na trak ali kapo, da si ne prehladite ušesa :) Za vsak slučaj!

Burja je močan severovzhodni veter, ki zelo vpliva na življenje v dolini.

Legenda pripoveduje, da je nekoč celo zasukal kolo zgodovine. Kljub temu, da njegovi sunki prevračajo in odnašajo vse, kar ni dovolj pritrjeno, imajo burjo tukajšnji ljudje radi, saj prečisti ozračje in prežene oblake. Orkanska moč burje pa je prava atrakcija za adrenalina željne obiskovalce Vipavske doline.

Naravni fenomen

Nad Vipavsko dolino burja največkrat zapiha, ko visok zračni pritisk nad Srednjo Evropo potiska hladen zrak iz notranjosti čez hribovja v nižine. Po pobočjih Gore, Čavna in Nanosa se v sunkih spušča v dolino. Nad obronki hribov se takrat zadržujejo značilni oblaki, kape, ki jih domačini imenujejo zastava, povsod drugje nad dolino pa je nebo jasno. Včasih pa burja nastane tudi pod vplivom ciklona in takrat prinese dež. Sunki burje pogosto presežejo hitrost 200 km/h, največja neuradno izmerjena hitrost burje v sunku je 235 km/h. Najpogosteje piha v zimskih mesecih, občasno pa se pojavi v vseh letnih časih.