Vipava-Izvir Vipave 739

Vipava-Izvir Vipave

Regija Goriška
Izhodišče parkirišče pri občini v Vipavi
Dolžina poti 1,4 km
Trajanje poti 0,5-1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Naredite sprehod po Vipavi in si oglejte lepote mesta ter izvir Vipave. Le par korakov iz Glavnega trga v Vipavi se nahajata 2 glavna izvira reke Vipave, to sta Podfarovž in Podskala. Poleg omenjenih izvirov pa osrednje predstavljajo tudi izvir za Taborom, v Podlipci, v Jami in Sležencu. Reka Vipava ima edina v Evropi deltast izvir. Kraj Vipava ima zanimivo staro mestno jedro, kjer se nahajajo tudi večje mestne znamenitosti kot npr. Stari grad, Lanthierijev grad, cerkev svetega Štefana in stolpa utrdbe Tabor. Prava posebnost mesta in naravna znamenitost so izviri reke Vipave, ki spadajo med izdatne stalne kraške izvire, saj zbirajo podzemske vode s kraškega zaledja Postojnske kotline in Nanosa.

Zanimivosti

Vipava je zanimivo mesto, ki leži v zgornjem delu Vipavske doline, na prehodu iz osrednje Slovenije v Furlansko nižino. Od vzhoda proti zahodu se nad dolino dvigujejo planote Nanos, Hrušica in rob Trnovskega gozda. Na jugu Vipavsko dolino in mesto od Krasa ločijo Vipavski griči. Dolina je tako na obeh straneh ujeta med visoke kraške planote, z značilnim submediteranskim podnebjem. Ob reki Vipavi, ki se izliva v Sočo in nato v Jadransko morje, se namreč v dolino širi vpliv Sredozemlja, ostri sever in topli jug pa v dolini ustvarjata pogoje za rastlinsko raznovrstnost in edinstvenost.

In vipavska burja?

Legenda pravi, da je leta 394 burja usodno vplivala na razplet bitke med vojskama rimskega cesarja Teodozija in njegovega nasprotnika Evgenija, ki je potekala v Zgornji Vipavski dolini. Zmaga Teodozija je takrat pomenila tudi dokončno zmago krščanstva v Rimskem imperiju.

Zemljevid

Naloži GPX

Izvir Vipave
Koordinate izhodišča 45,845257
13,961651

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Podskala

Prelep park in velik letni vrt vam nudita senco, medtem, ko vam prijazno osebje ponudi sveže morske ribe, školjke, rake ter druge okusne jedi mediteranske, italijanske in slovenske kuhinje.

Glavni trg 9b
5271 Vipava

+386 (0)41 540 964

Vita, Olja in Juna priporočajo

To, da tukaj pogosto piha, ni prav nič iz trte zvito. Ne pozabite na trak ali kapo, da si ne prehladite ušesa :)

Burja je močan severovzhodni veter, ki zelo vpliva na življenje v dolini. Legenda pripoveduje, da je nekoč celo zasukal kolo zgodovine. Kljub temu, da njegovi sunki prevračajo in odnašajo vse, kar ni dovolj pritrjeno, imajo burjo tukajšnji ljudje radi, saj prečisti ozračje in prežene oblake. Orkanska moč burje pa je prava atrakcija za adrenalina željne obiskovalce Vipavske doline.

Naravni fenomen

Nad Vipavsko dolino burja največkrat zapiha, ko visok zračni pritisk nad Srednjo Evropo potiska hladen zrak iz notranjosti čez hribovja v nižine. Po pobočjih Gore, Čavna in Nanosa se v sunkih spušča v dolino. Nad obronki hribov se takrat zadržujejo značilni oblaki, kape, ki jih domačini imenujejo zastava, povsod drugje nad dolino pa je nebo jasno. Včasih pa burja nastane tudi pod vplivom ciklona in takrat prinese dež. Sunki burje pogosto presežejo hitrost 200 km/h, največja neuradno izmerjena hitrost burje v sunku je 235 km/h. Najpogosteje piha v zimskih mesecih, občasno pa se pojavi v vseh letnih časih.