Tamar 549

Tamar

Regija Gorenjska
Izhodišče Planica
Dolžina poti 4,7 km
Trajanje poti 2 h
Nadmorska višina cilj 1108 m
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Tamar je priljubljena izletniška točka in ena lepših alpskih dolin. Najenostavnejše je seveda parkirati v Planici in se v dolino Tamar odpraviti na približno eno uro dolgo pešačenje. Cena parkiranja je 2 evra za cel dan. V Tamar iz Planice vodita 2 poti. Ena je urejena gozdna pot, ki je samo pešpot, po drugi pa se lahko sprehajate ali vozite z avtomobilom (poleti). Parkirnino plačate že v Planici. Priporočam, da si izberete gozdno pot, ki je vzporedna z glavno cesto, če pa ste v Tamar namenjeni npr. z otroškim vozičkom, ste na glavno pot praktično obsojeni. V dolini Tamar vas najprej pričaka kapela Marije Pomagaj, takoj za njo pa seveda planinski dom, kjer pripravljajo dobre jedi in vas prijazno postrežejo. Tu se lahko spočijete, okrepčate, preoblečete ali posončite, če je vreme primerno. Priporočamo tudi ogled izvira Save Dolinke pri slapu Nadiža v neposredni bližini. Ko se vrnete na parkiršče si je vredno ogledati Planico, kjer nas pozdravijo skakalnice in zanimiv smučarsko- skakalni tekaški center. Pot je primerna za hojo skozi celo leto, tudi v primeru obilice snega je ponavadi dobro urejena. Poleti, ko pa je huda pripeka, pa je Tamar idealen kraj, da se malo ohladite, saj so temperature tu vsaj za kako stopinjo ali dve nižje kot v Kranjski Gori.

Zanimivosti

Skakalni center Planica, kjer lahko občudujete skakalnice ali se poleti spustite po zajli (zip line). Mogoče ujamete celo kak trening naših Orlov (smučarjev skakalcev).

Zemljevid

Naloži GPX

Tamar
Koordinate izhodišča 46,4746167
13,722765

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Planinska koča Tamar

je prava izbira za vikend pobeg iz mestnega vrveža. Nedaleč stran iz Kranjske Gore, kjer mrgoli turistov, najdete tu gorski mir in svež zrak. Postrežejo vam s pravimi planšarskimi jedmi na žlico. Priporočamo ajdove žlikrofe s hruškami. Njami!

Vita, Olja in Juna priporočajo

Pozimi s seboj vzemite sanke. Pot do koče v Tamarju bo treba seveda prepešačiti, nazaj pa se lahko spustite kar s sanmi. Poleti je pot ves čas v prijetni senčki dreves, tako, da vam pri hoji sploh ne bo (pre)vroče.

Poslušajte legendo o Zlatorogu in pripovedko o Ajdovski deklici.