Ribniki Češnjevek 419

Ribniki Češnjevek

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče pri restavraciji ob Gradu Strmol
Dolžina poti 2,65 km
Trajanje poti 45 min
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

Ribniki Češnjevek se nahajajo na koncu vasi Češnjevek, nedaleč od naselja Cerklje na Gorenjskem. Od Gradu Strmol  so oddaljeni le nekaj minut hoje po gozdni stezi. Do Ribnikov Češnjevek je dobrih 20 minut hoje. Parkirate lahko tudi pred vhodom v protokolarni objekt Grad Strmol in si obenem ogledate še to znamenitost. Izhod na gozdno pot, ki vodi do ribnikov, je na spodnji sliki. Tik za obzidjem malo, korak od Gradu Strmol zavijete desno na gozdno stezico. Z lahkoto ga boste našli. V Češnjevku se nahajata dva večja ribnika, pa še kakšen manjši bi se našel. Mi smo se tu spočili na eni od številnih klopc, prisluhnili pevskemu zbor žab in se nato vrnili na tortico in kofetek k restavraciji ob Gradu Strmol.

Za naše najmlajše je lepo urejeno otroško igrišče, v samem gostišču pa najdete tudi previjalno mizo.

Zanimivosti

Grad Strmol leži na obronkih Dvorjanskega hriba v bližini Cerkelj na Gorenjskem. V 13. stoletju so se tu naselili vitezi Strmolski, po katerih je utrdba tudi dobila ime in ga obdržala kljub nenehnim menjavam lastnikov. Skozi burna stoletja je Grad Strmol ohranil svojo prvotno obliko, zato spada med najstarejše in najbolj ohranjene gradove na Slovenskem.

Grad Strmol je eden od le dveh slovenskih gradov z originalno opremo. Zadnji zasebni lastnik Gradu Strmol Rado Hribar je bil industrialec, svetovljan, ljubitelj umetnosti, eden najbogatejših ljudi tistega časa pri nas. Z ženo Ksenijo sta graščini dala današnjo podobo. Tu sta ustvarila družabno zbirališče tedanjih slovenskih in evropskih imenitnežev. S svojim prefinjenim, svetovljanskim okusom sta grad skozi leta opremila z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti, ki so na ogled še danes. Na Gradu Strmol sta verjetno preživela najlepše obdobje skupnega življenja. Ena od strmolskih zanimivosti je krokodil, hišni ljubljenček gospe Ksenije, ki je pri skupnem kopanju ugriznil gospodarja in končal nagačen na salonski vitrini. Zdaj že pri vhodu prijazno pozdravlja obiskovalce gradu.

V bližini jezerc Češnjevek pa se nahaja tudi stara opekarna, kjer so včasih pekli opeke.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Jezerca Češnjevek
Koordinate izhodišča 46,264374
14,481987

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Na pristavi Gradu Strmol so odprli nov prostor za druženje - Kavarno Strmol.

Navdušili vas bodo prijetna podoba z zgovornimi slikami zadnjih zasebnih lastnikov Gradu Strmol, prostorna terasa, izbrana ponudba, prijazna postrežba, otroška igrala in mirno okolje, v katerem se napolniš z energijo.

Kavarna Strmol

Dvorje 3, Cerklje na Gorenjskem

04 202 59 18

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obiščite grad Strmol na gregorjevo, kjer v prostorih Kavarne Strmol poteka izdelovanje ladjic- Gregorčkov. Ob mraku vsem ladjicam prižgejo svečke in le-te zaplavajo v tamkajšnem jezercu.