Možjanca 282

Možjanca

Regija Gorenjska
Izhodišče ob cesti v vasi Možjanca (ni označenega parkirišča)
Dolžina poti 1 km
Trajanje poti 0,5 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Mi smo raziskali Možjanco in se čez vas odpravili do razgledne točke nad reko Kokro. Razgledišče na Možjanci je na robu doline Kokre. Od tu je lep razgled na Kamniško Savinjske Alpe, od Storžiča do Krvavca. Pod nami je dolina reke Kokre, najprej del vasi Potoče, v nadaljevanju pa začetek vasi Kokra. S tega mesta je lep razgled na Zgornjo Štefanjo vas z okoliškimi valovitimi travniki in gozdovi in na hrib Štefanja Gora s cerkvico sv. Štefana, od koder je lepo vidna Ljubljanska kotlina z okoliškim hribovjem. Na zahodu se vidijo Julijske Alpe s Triglavom.

Vas Možjanca je gručasto naselje, imenovano po Mojzesu in se prvič omenja že 1356 leta. Podružnična cerkev sv. Nikolaja je bila zgrajena leta 1871 na lokaciji gotske predhodnice. Severno od prvotnega naselja leži novejše počitniško naselje.
S prisojne lege se odpira pogled na raven Ljubljanske kotline, z razgledišča nad počitniškim naseljem pa je lep pogled v dolino Kokre in na Kamniško savinjske Alpe.

Zanimivosti

V bližini, kjer smo pustili avto je zanimivo kmečko dvorišče, kjer poleg kokoši, gosi, psa in mačka kmetijo čuva tudi prašiček. No natančneje en velik pujs:) Gospodarica nam je povedala, da je pujs pravi čuvaj in se na dvorišču vede, kot kralj živali.

Zemljevid

Naloži GPX

Možjanca
Koordinate izhodišča 46,296101
14,4547

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Logar na Visokem

Gostilna leži na lepem mestu, od koder je lep razgled na bližnje hribe, med njimi tudi na znano smučišce Krvavec, še bližje pa je znana turisticna točka – Preddvor. Gostišče slovi po okusni hrani; dobite malice, kosila ter pice iz krušne peči.

Hotemaže 3A,

Preddvor

04 253 12 67

041 369 051, 041 335 979

Vita, Olja in Juna priporočajo

Sladoled  ob jezeru Črnava v Preddvoru.

Jezero Črnava in Hotel Alma & Grad Hrib se nahajata v Preddvoru in sta priljubljena točka za mnoge domačine in okoličane. Sta tudi izhodiščna točka za pohode na sv. Jakoba, Potoško goro, Kališče, Javorjev vrh, Srednji vrh, Čemšenik, Storžič in Hudičev boršt.