Kranjska Gora-Zelenci 185

Kranjska Gora-Zelenci

Regija Gorenjska
Izhodišče Parkirišče pri smučišču v Kranjski Gori
Dolžina poti 4 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Mi smo tokrat raziskovali ta prečudovit konec Gorenjske na kolesu, izlet pa lahko opravite tudi z vozičkom ali peš (primerno za otroke nad 4 leti starosti). Avtomobil smo pustili kar na parkirišču pod smučiščem in se odpravili raziskovat okolico s kolesi.

Jezerce Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste. V tem naravnem rezervatu je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih vrst, tudi mesojede rosike, med živalskimi pa so bogato zastopane dvoživke in ptiči gnezdilci. Leži na severnem robu Triglavskega narodnega parka, na jugu jih oklepa z gozdom poraščeni Vitranc, na severu pa prav tako poraščene Karavanke. Močvirje z barjem Drni, je dolgo okoli 1200 metrov, široko povprečno 150 metrov, v najširšem delu okoli 200 metrov, v najožjem pa borih dvajset.

Na skrajnem zahodnem delu močvirja je jezero smaragdno zeleno, iz katerega vrejo iz plasti jezerske krede, ki daje vodi značilno modrozeleno barvo. Tu so številni izredno čisti in hladni izviri. Prav zaradi barve je jezero z močvirjem dobilo ime Zelenci.

Zanimivosti

Voda ima približno 6°C. Brrrrr.

Zelenci z okolico so bili leta 1992, z odlokom občine Jesenice, razglašeni za naravni rezervat. Pri Zelencih izvira Sava Dolinka. Po posebni leseni brvi se lahko brez škode za naravo sprehodite do jezera in po močvirnati okolici. Nepozabno zeleno doživetje.

Zemljevid

Naloži GPX

Zelenci - Kranjska Gora
Koordinate izhodišča 46,48642
13,777919

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližiniBrunarica Kosobrin

je pravi »zaklad« za vse, ki radi uživate v prijetnem in avtohtonem okolju. Najdete jih na poti od Kranjske Gore proti Zelencem, pot je lepo prevozna tudi za otroške vozičke, poganjalčke in kolesa.


Na vrtu in ob pokritem kurišču lahko uživate v izbrani ponudbi pijač in napitkov. V Kosobrinovi mini kuhinji vam prijazna dekleta vsak dan pripravljajo jedi na žlico, štrudle in vse kar vas bo spomnilo na topel dom naših babic. Okolje, v katerem najdete to hišico iz pravljice, je naravnost čudovito! Za brunarico se razprostira prelep travnik, kjer se otroci lahko igrajo, ob gostišču pa je otrokom na voljo tudi peskovnik. Za dojenčke imajo previjalno mizico. Gostišče je naklonjeno našim štirinožnim prijateljem.


Borovška cesta 113
4280 Kranjska Gora

031 663 502

mojcas@evroplus.eu

SPLETNA STRAN

Vita, Olja in Juna priporočajo

Zapojte Kekčevo pesem in zavriskajte na ves glas! Naj se vas sliši še v sosednjo vas. Le kdo ne pozna napeva: Jaz pa pojdem in zasejem, dobro voljo pri ljudeh...

Midve pa vam želiva, da, ko odrastete...

Da bi bili navihani kot Kekec, poskočni kot Brincelj,
modri kot Kosobrin,
pogumnejši od Rožleta,
da bi spregledali kot Mojca in se zavedali,
da je svet poln rožic tete Pehte!

 

Poslušajte zanimivo ljudsko pripovedko o Ajdovski deklici ter Legendo o Zlatorogu.