Kranj krožna pot ob Kokri  255

Kranj krožna pot ob Kokri

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče v bližini Občine
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

Kranj je četrto največje mesto v Sloveniji, središče neformalne pokrajine Gorenjske in sedež istoimenske Mestne občine Kranj. Zgrajen je bil na karbonatnem konglomeratu. Kranj ima močno tradicijo elektronske in gumarske industrije (Gorenjske elektrarne, Iskraemeco, Iskratel, Sava Kranj), še vedno pa je ohranil staro mestno jedro nad sotočjem Kokre in Save. Staro mesto Kranj, v starejših omembah tudi Carnium, Creina, Chreina, Krainburg, je zgodovinsko mesto na konglomeratnem pomolu med rekama Savo in Kokro. Malokdo ve, da se mestnemu vrvežu lahko odmakne v prijetno oazo dreves v kanjon reke Kokre in pogleda na mesto Kranj čisto iz druge perspektive. Ob koncu sobotnega izleta smo se oglasili še po borovnice na mestno tržnico in se poigrali na otroških igralih na Pungertu. Pod mestom Kranj pa se nahajajo rovi, ki so vsekakor vredni ogleda.

Če pa še niste utrujeni. Otroško igrišče Gibi gib na Kranjskem stadionu je kot nalašč za razigran popoldan.

Zanimivosti

Mesto Kranj skriva številne umetne podzemeljske objekte-rove, ki so sicer že davno izgubili svoj prvotni namen in se potopili v pozabo, kot delo človeških rok pa nas na svojevrsten način vlečejo k odkrivanju njihove zgodbe. Takšno je tudi staro mestno zaklonišče, ki je nastalo med drugo svetovno vojno.

V 1300 metrov dolgih rovih sta temperatura in vlaga podobni jamskim, zato ne preseneča, da v njih lahko najdete čisto prave kapnike in, če imate srečo, zanimive jamske živali. Ogledate si lahko razstavo, ki podrobneje predstavlja kranjsko podzemlje in Rove pod starim Kranjem. Prav tako je na ogled razstava mineralov in fosilov ter simulacija zaklonišča iz 2. sv. vojne in letalskega napada, ki je obiskovalcem najbolj zanimiva. Redna vodenja potekajo vsak torek in petek ob 17h in vsako soboto ter nedeljo ob 10h.

Vstopnina: Odrasli: 3€, otroci in upokojenci: 2,5€ Kontakt: Zavod za turizem in kulturo Kranj / kontaktna oseba: Kristina Sever / kristina.sever@visitkranj.si  / tel. 030 707 991 in 04 238 04 55 

Zemljevid

Naloži GPX

Kranj krožna pot
Koordinate izhodišča 46,242714
14,356018

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Kavarna Carniola

Kavarno najdete nasproti slavne kranjske knjižnice. Carniola je pravo zbirališče mladih družinic, mesto, kjer lahko starši v miru spijete najboljšo kavico v mestu, medtem ko se vaši otroci zabavajo na lesenih igralih na zagrajenem letnem vrtu. Prenovljen letni vrt, prijazno osebje, idilična lokacija, otroška igrala, širok nabor slaščic iz domače slaščičarne in seveda vrhunsko pripravljena kava. Tudi za naše žejne kužke poskrbijo, psi so tu dobrodošli, če le pridno počivajo ob lastniku. Priporočamo!

Gregorčičeva ulica 2
4000 Kranj

04  202 51 56

Vita, Olja in Juna priporočajo

Sprehodite se do konca mesta, do Pungerta in si vzemite nekaj minut za prelep razgled nad mestom. In še namig: nekaj poguma bo le potrebnega, da stopite na stekleno ploščad, iz katere si lahko ogledate prelepo mesto Kranj. Otroci bodo navdušeni nad mestnim igriščem z lesenimi igrali, ki je v neposredni bližini razgledne ploščadi.

Kar pogumno;)