Jezersko-Stara cerkev-Sv.Ožbolt 300

Jezersko-Stara cerkev-Sv.Ožbolt

Regija Gorenjska
Izhodišče Zgornje Jezersko parkirišče ob cesti
Dolžina poti 1,3 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Dostopamo tako, da se zapeljemo v glavnem križišču mimo osnovne šole desno, naprej naravnost v smeri Virnikovega Grintovca. Asfaltirana cesta vodi vse do Karničarjeve kmetije, ob kateri stoji cerkev.

Ponavadi na Jezerskem obiščemo jezero in naredimo sprehod mimo Jenkove domačije, tokrat smo raziskali dva super izleta na Jezerskem in sicer pot na Staro cerkev, kjer lahko naše mladičke seznanimo s prvimi vzponi v hrib in ogled lehnjaka, kjer se prek preprog mahu kot slap spušča voda v potok. Pa nekaj malega o Stari cerkvi.

Na tem mestu je bila leta 811 postavljena lesena kapela kot zatočišče popotnikom in menihom, ki so mimo nje potovali med Karantanijo in Karniolo ter naprej med Furlanijo in Panonijo. Pozidali so jo na prehodu iz 12. v 13. stoletje. Znamenita je po Marijinem kipu, ki ga je leta 1386 podaril oglejski patriarh Frančišek, in po freskah iz 14. stoletja, ki veljajo za najstarejše na Slovenskem. Do leta 1680, ko je bila Pri Jezeru ustanovljena samostojna župnija, je spadala pod upravo samostana v Dobrli vasi, od koder so menihi lokalisti na konjih prihajali darovat mašo enkrat mesečno in ob praznikih. Skozi stoletja je bila pogosto poškodovana, izropana in obnovljena, opuščena in spet uporabljana. Danes se v njej mašuje nekajkrat letno, je pa ob njej še vedno mogoče zaslutiti tisočletje in več človeških iskanj, ki so za trenutek s tega mesta zrli čez jezersko dolino.

Tik pod cerkvijo nas pozdravi Turistična kmetija Pr' Karničar, kjer smo lahko kupili domači sir in skuto. Ključ za vstop v notranjost cerkve dobite pri Karničarjevi domačiji.

Nas je očaral razgled na okoliške hribe in gorske pašnike.

Zanimivosti


V bližini se nahaja kamnolom lehnjaka, kjer v kamenju najdete fosile. Ta zanimiva kamnina, prek katere pronica voda, pa prav tu ustvari zanimiv slap. narava je res čudovita. Več o sami poti pod našimi izleti.

Prisluhnite legendi o dobrih vilah z Jezerskega in zgodbi, kako so določili, kje naj bi stala prva cerkev na Jezerskem.

Zemljevid

Naloži GPX

Sv.Ožbolt-Stara cerkev-Jezersko
Koordinate izhodišča 46,39377
14,5014417

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Kočna na Zgornjem Jezerskim

se lahko pohvali, da nudijo hrano in domače pice narejene iz lastnih sestavin. Vsi mesni dodatki na picah, so narejeni iz mesa živali vzrejenih na lastni kmetiji. Prijeten ambient in dobra hrana s pogledom na prelepe (zasnežene) gore.

Zgornje Jezersko 166
4206 Zgornje Jezersko,
0820 08025

Vita, Olja in Juna priporočajo

Ekološka kmetija Karničar

Ekološka kmetija Karničar se nahaja na nadmorski višini približno 985m; na Zgornjem Jezerskem, 1.km od glavne ceste, ki je nekdaj povezovala Kranjsko in Koroško.
Na kmetiji se ukvarjajo z vzrejo slovenske avtohtone pasme krav cik ter krškopoljskih prašičev. Njihove doma pridelane mlečne in mesne izdelke lahko kupite v lično urejeni trgovinici, lahko pa jih po predhodnem dogovoru tudi degustirate v kleti hiše, katere zgodovina sega daleč nazaj v 14.stoletje.
Poleg okušanja njihovih dobrot pa lahko uživate tudi v nepozabnem razgledu na Kamniško – Savinjske Alpe ter v zavetju bližnjega gozda.

Zgornje Jezersko 104
4206 Jezersko
040 590 644 ali 040 590 643