Jamnik 8878

Jamnik

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče na ovinku, vas Jamnik
Dolžina poti 800 m
Trajanje poti 20 min
Nadmorska višina cilj 830 m
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki
Zahtevnost lahka nezahtevna pot

Opis poti

Na razglednem travnatem grebenu, ki se dviga med Kropo in Podblico se nahaja cerkvica sv. Primoža in Felicijana na Jamniku. Prav gotovo ste že kdaj na poti proti Bledu na gorenjski avtocesti v daljavi opazili omenjeno cervico, ki privablja poglede in vabi pohodnike k obisku. Izlet je odlična ideja za vse družine z majhnimi otroki. Od cerkve se nam odpre prelep razgled po gorenjski ravnini, Karavankam, Kamniško Savinjskim Alpam ter delu Škofjeloškega hribovja.

Razgled in prelepa narava nikogar tu ne pusti ravnodušnega. Priporočamo za obisk tudi z malčki, ki lahko to kratko, nezahtevno in lepo urejeno pot prehodijo kar sami. Jamnik je kljub svoji sorazmerno skromni višini 831 m pravi lepotec med slovenskimi razgledišči. Domačini mu pravijo kar »balkon nad Gorenjsko«.

Do tega izrednega razgledišča nad Gorenjsko pridemo po cesti iz Krope (4 km) ali iz Kranja skozi Besnico (20 km).


Na vrh Jamnika, kjer stoji cerkev sv. Primoža in sv. Felicijana je mogoče priti iz vasi Jamnik po lepi sprehajalni cesti. Avtomobil lahko pustite na začetku sprehajalne poti, ob obveščevalni tabli (prostora je sicer le za 2 avtomobila) in se nato naprej do cerkvice odpravite peš. Ker smo na dan našega obiska prebolevali prehlad smo za naše izhodišče vzeli zadnje 800m poti (prostora je sicer iz vasi Jamnik le za 3 parkirna mesta).Ta pot je možna tudi za poganjalce in otroške vozičke. 

Za vse hoje v hribček motivirane, pa vam priporočamo pot iz Nemilj, saj do slovite gotske cerkvice na vrhu hriba vodi pot po prijetno razgibanem gozdnem terenu. Pot začnemo v vasici Nemilje, ki je del krajevne skupnosti Podblica in leži v ozki dolini pod obronki Jelovice. Ko prispemo v to vasico, sledimo glavni cesti, prečkamo most čez reko Nemiljščico in prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi stranska cesta, kjer začnete s hojo. Vzpon vam bo vzel z otroki 1h 20min. 

Cerkev na Jamniku je ponoči osvetljena in jo je moč videti iz številnih gorenjskih krajev. Zaradi dobre strateške in razgledne razmestitve pobočij so bili v času turških vpadov na teh mestih prižgani signalni kresovi, ki so opozarjanje prebivalce doline na bližajočo se nevarnost. Sredi vasi se sicer nahaja tudi kapelica zaprtega tipa, ki ima na oltarju lesena kipa svetnikov Felicijana in Primoža. V drugi polovici 19. stoletja je bila zunaj in znotraj poslikana s freskami, ki upodabljajo več svetnikov. Ob cerkvi se nahaja tudi tabla z imeni vseh okoliških vrhov gora.

Za več informacij o kraju in dogodkih obiščite TIC Kranj.

Zanimivosti

V Kropi, ki se nahaja pod Jamnikom in ji pravijo tudi kovaško mesto, si lahko ogledate kovaški muzej in hišo FOVŠARITNICO.

ZAKAJ "FOVŠARITNICA"?
Večnadstropna stavba ob osrednjem kroparskem trgu je dobila ime po “fovšiji” (zavisti). V času fužinarstva je, tako kot v večini fužinarskih hiš, v njej živelo več družin. Po ustnem izročilu je v Fovšaritnici stanovalo tudi 72 ljudi naenkrat. Kuhinjo je v kroparskih najemniških stanovanjih nadomeščala skupna veža, v kateri je bilo več ognjišč. Ker so vse gospodinje kuhale tam, so zlahka videle ena drugi v lonce in njihova vsebina je bila verjetno velikokrat predmet “fovšije”.

Zemljevid

Naloži GPX

Jamnik
Koordinate izhodišča 46,274017
14,20808

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Moby Dick

Nudijo vam vrhunske pizze, solate, mesne lazanje ter izbrano pijačo. Dobro hrano lahko uživate na zunanji pokriti terasi z prelepim razgledom. Za brezskrbno parkiranje vam nudijo 50 parkirih prostorov, za najmlajše pa imamo prenovljena igrala. Imajo tudi otroško previjalno mizico. Po družinskem izletu pa je v gostišču skledico z vodo dobila tudi naša psička Juna. Psi so dovoljeni na zunanji terasi.


Pizzeria in pub delujeta že od leta 2001, kar govori v prid odlični ponudbi ter prijaznemu osebju.

Črnivec 26,
4243 Brezje
info@mobydick.si

04 / 530 95 95

Vita, Olja in Juna priporočajo

Krajevni praznik V Kropi je kovaški šmaren, ki ga praznujejo vsako leto prvi vikend v juliju. Poseben praznik je tudi predvečer sv. Gregorja, ko kroparski otroci po Bajerju nekdanje spodnje fužine spuščajo barčice. Eno od najbolje ohranjenih hiš v Kropi- FOVŠARITNICO si je možno ogledati tudi po predhodnem dogovoru.