Fužinarsko- kovaška pot, Železniki 2296

Fužinarsko- kovaška pot, Železniki

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče pri cerkvi
Dolžina poti 2,2 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Železniki so nas presenetili s svojo bogato zgodovino in s tem, da je skoraj vsaka hiša v starem delu spomenik. Tukaj je svoje motive za impresije iskal tudi naš znani slikar Ivan Grohar.

Železniki so več kot dva kilometra dolgo mesto z razvito elektro in kovinsko predelovalno industrijo. Grb občine ima obliko poznogotskega križa v katerem je osnovni motiv plavž, najdemo pa tudi znak za kovane žeblje, klekelj- znak za čipkarstvo ter smrekovo vejico. Železniki imajo bogato tradicijo železarstva, ki je zamrla v začetku dvajsetega stoletja.

Mi smo se podali po fužinarsko-kovaški poti, ki nas je popeljala mimo 23tih postaj. Pot začemo pri kamnitem mostu na Grivi ter nadaljujemo mimo hiš, kjer so se rodili ali živeli znameniti Železnikarji. Veličastna je Jegličeva hiša, zanimiv je Egrov vrt, kjer je bila nekoč lesena vila s kopalnico in vodometom. »Plnada« je najstarejša hiša iz 13. stoletja in se imenuje po fužinarjih iz Palmanove. Tu so še Špendalova, Bargeljnova, Bonceljnova in Plavčeva hiša, vsi izredni objekti, ki prikazujejo bogato stavbno dediščino Železnikov Največja značilnost Železnikov pa je vsekakor ohranjen plavž za taljenje železove rude, ki je kot edinstven v Evropi te vrste in je zavarovan kot tehniški spomenik.

Pri plavžu lahko obiščete tudi muzej, kjer boste izvedeli še več zanimivih stvari glede železarstva, čipkarstva ali pa si ogledate lesarsko zbirko.

Zanimivosti

Dražgoše so od Železnikov oddaljene 6 kilometrov, naselje pa je znano predvsem po bitki, ki se je tam odvijala med drugo svetovno vojno.

Leta 1976 so v spomin na ta dogodek postavili spomenik, ki ga je videti že iz doline. Zanimiv postanek na poti domov in odlična iztočnica za seznanjenje naših otrok o slovenski zgodovini.

Zemljevid

Naloži GPX

Fužinarsko- kovaška pot, Železniki
Koordinate izhodišča 46,220231
14,156322

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Trnje

Gostišče z več kot 100 letno tradicijo, kjer boste zadovoljno uživali ob malicah in nedeljski kosilih, nudijo pa tudi jedi za vegetarijance.

Trnje 30

4228 Železniki

04/51 02 670

Mila in Staš priporočata

Mala dva sta bila navdušena nad muzejem domače obrti, saj sta opazovala že svojo prababico pri kleklanju. Takrat je njeni družini ta obrt predstavljala vir preživetja in nista se mogla načuditi vsem zapletenim vijugam, ki jih tako navidezno brez težav ustvarjajo marljivi prsti.