Bobovška jezera 1550

Bobovška jezera

Regija Gorenjska
Izhodišče označeno parkirišče Čukove jame -tik ob podjetju Talisman (Bobovek 31,Kranj)
Dolžina poti 1,4 km
Trajanje poti 0,5 -1 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni, pozimi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Čukova jama je eno izmed treh jezer, ki tvorijo Bobovška jezera blizu kraja Bobovek na Gorenjskem. Če niste ljubitelj masovnega turizma in kot sardelice posortiranih martinčkov, ki so čez poletje stalnica na Blejskem in Bohinjskem jezeru, potem je tole odlična ideja za izlet. Bobovška jezera so skupina treh jezer v bližini naselja Bobovek na Gorenjskem. Njihova skupna površina je okrog 4,5 ha. Največje, severno ležeče jezero je Krokodilnica, južno se imenuje Čukova jama, zahodno in hkrati najmanjše pa Ledvička. Na začetku 20.stoletja je bil na mestu današnjih jezerc zamočvirjen travnik s posameznimi drevesi.

Naša krožna pot vas pelje mimo vseh treh jezerc.

Zanimivosti

Leta 1905 so se začeli izkopi gline, ki jo je izkoriščala opekarna Bobovek. Leta 1953 so na območju našli ostanke mamuta, ki izvirajo izpred zadnje poledenitve, to je pred približno 180.000 leti. Leta 1965 so našli ohranjene ostanke fosilne ribe klenič (Leuciscus leuciscus). Leta 1971 so glino prenehali izkoriščati in nekdanje glinokope je zalila voda. Jezerca so danes zaraščena z vodnim in obvodnim rastlinjem. Postala so življenjski prostor številnih vodnih živali in ptic.

Jezerca (mlake) so zaradi ornitoloških, paleontoloških in drugih posebnosti zaščitena in razglašena za naravno znamenitost.

Zemljevid

Naloži GPX

Bobovška jezera
Koordinate izhodišča 46,276596
14,363264

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Brunarica Štern na Kokrici

nudi odlično domačo hrano ter pice, postrežejo vam v gostišču ali na njihovem poletnem vrtu, kjer boste tudi v najhujši poletni vročini deležni nekaj hladnih sapic vetra. Na vrtu imajo tudi otroška igrala. Naši najmlajši člani družine so bili navdušeni nad trampolinom.

Cesta na Rupo 16

4000 Kranj

+386 (0)4 236 11 11

info@brunarica-stern.si

Vita, Olja in Juna priporočajo

Čukova jama je poleti kot nalašč za kopanje, pozimi pa za drsanje. Seveda na lastno odgovornost! Lahko si tudi privoščite piknik in ob pogledu na prelepo naravo preživite popoldan ob jezeru. Prav nič nenavadno ni, če ob Čukovi jami vidite kako gospo ali gospoda povsem prekritega z blatom iz jezera. Domačini namreč verjamejo, da je glina v jezercih zdravilna.

Prisluhnite zanimivostim, zakaj se eno od jezerc imenuje Krokodilnica in odkod nenavadna imena vasi Tenetiše, Srakovlje in Tatinec, ki leže v bližini kraja Bobovek.