Blejsko jezero 72

Blejsko jezero

Regija Gorenjska
Izhodišče Parkirišče pri hokejski dvorani Bled
Dolžina poti 5 km
Trajanje poti 1,5 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna

Opis poti

Bled je najbolj znan po Blejskem jezeru in otoku s cerkvijo, ki ob prvem pogledu vzameta dih zaradi svoje izredne lepote. Ob jezerski obali se 120 m visoko vzdiguje skalna pečina s srednjeveškim gradom. Prvi sledovi človeka na Bledu so iz kamene dobe. 
Bled je danes urejeno letovišče z mnogimi hoteli, zasebnimi prenočišči, avtokampom in pestro domačo in tujo kulinarično ponudbo. Posebej so znani po slastnih kremšnitah. Slovi tudi kot veslaško-regatni center in kot izhodišče za številne izlete in sprehode v čudovito okolico kot so soteska Vintgar, Pokljuška soteska, Slap pod Iglico, osamelci okoli jezera, planote, Triglavski narodni park. Okoli jezera je speljana krožna sprehajalna pot. Sprehod je dolg le uro in pol ter nam prehitro mine ob čudovitih razgledih na okolico. Za krožno vožnjo okoli jezera lahko najamete kočijo s konjsko vprego pri Festivalni dvorani. Na blejski otok se lahko peljemo z značilnim čolnom pletna. Pletno čolnar poganja z enim samim veslom, prepelje pa okrog 20 potnikov. V cerkvici na otoku je znameniti zvon želja, ki je bil izdelan leta 1543 in če pozvonimo nanj, se nam bo izpolnila vsaka želja.

Zanimivosti

Si želite ogledati otok? Do otoka se lahko zapeljete tudi s pletno ali najamete čoln in veslanje prepustite staršem. Poleti ne pozabite na kopalke, saj je jezero prijetno osvežujoče, v zelo hladnih zimah pa je na jezeru možno tudi drsati (na lastno odgovornost seveda).

Prisluhnite Legendi o potopljenem zvonu.

Zemljevid

Naloži GPX

Blejsko jezero
Koordinate izhodišča 46,369423
14,104109

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Restavracija Penziona Mlino

slovi po okusni kuhinji, kjer vrhunsko pripravljajo jedi po naročilu ter narodne in hišne specialitete. Odlikujejo se tudi s širokim in kvalitetnim izborom vin. Odlična ponudba jedi; npr. divjačinske, mesne, brezmesne in ribje jedi, goste ne pustijo lačne iz Bleda. Presenetili so nas s prijaznostjo, hitro postrežbo in odlično hrano. Letni vrt s pogledom na jezero pa je le pika na i okusni hrani.

Cesta svobode 45,

4260 Bled

04 574 14 04

Vita, Olja in Juna priporočajo

Za vse navdušene ljubitelje zimskih športov pa naj izdamo, da v bližini Bleda najdete odlično družinsko smučišče, kjer se bodo lahko vaši otroci učili in vadili prve smučarske zavoje. Odlično pripravljene smučarske in tekaške proge ter sankaška proga bodo razveselile prav vse družinske člane (tudi tiste najmlajše).

Navigacija za starše: Zatrnik 118, 4247 Zgornje Gorje

SPLETNA STRAN