Blejska koča 6885

Blejska koča

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče pod Blejsko kočo
Trajanje poti 1-2 h
Nadmorska višina cilj 1630 m
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Na prelepi planini Lipanci, ki leži na pobočju Lipanskega vrha nad pokljuško planoto se nahaja Blejska koča. Prav vsi poznamo Pokljuko po čarobnem smrekovem gozdu in prav obisk Blejske koče je lahko super ideja za še en družinski izlet. Koča je odprta skozi vse leto.

Peljete se po Gorenjski avtocesti, izberete izvoz Bled, kjer sledite oznakam za na Pokljuko. Ko pridete do prvega križišča na Pokljuki, se makadamska pot na Blejsko kočo odcepi desno. Pustite avto na označenem parkirišču in se s primerno opremo odpravite proti vrhu. Pot je lepo označena in varna ter primerna tudi za mlajše pohodnike.

Prav gotovo se je vredno potruditi, saj se vam pri koči odpirajo čudoviti razgledi - proti jugu se za gozdovi Pokljuke in Jelovice dvigajo vrhovi Spodnjih Bohinjskih gora, proti jugu in vzhodu se za pokljuško planoto na vzhodni strani širi obsežna gorenjska ravnina, na njo pa se dvigajo vrhovi prelepih Kamniških Alp. Če se ozrete proti zahodu se razgled odpira na bližnja pobočja Lipanskega vrha, Vrha Debelega vrha in Razora, severno od Blejske koče pa se dvigajo pobočja Debele peči, desno preko gozdov pa se kaže greben Karavank s Stolom.
Iz Blejske koče na Lipanci lahko pot nadaljujete in dostopate tudi do drugih postojank, npr. do Kovinarske koče v Krmi, Planinske koče na Uskovnici in Vodnikovega doma na Velem polju. Mlajše otroke lahko nesete v nosilki, za voziček pot ni primerna. Še posebej poleti in spomladi je narava tu naravnost čudovita. Na vrhu je dovolj prostora za otroško igranje, divjanje in skakanje, tako, da naj vas ne skrbi, da bi otroci nazaj v dolino nesli kaj odvečne energije. Hribovska malica na vrhu in topel čaj v objemu prelepih gora, pa sta le pika na i družinskemu izletu.

Več informacij o kraju in aktualnih dogodkih pa najdete na uradni spletni strani Bleda.

Zanimivosti

Ste vedeli?

  • Pokljuka je visoka kraška planota, ki leži na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka in leži med 1.200 in 1.500 m nad morjem,
  • prekrivajo jo prostrani smrekovi gozdovi,
  • nadmorska višina, svež in čist zrak ter energetske točke ugodno vplivajo na zdravje in odlično počutje,
  • na njenem južnem pobočju sloni nekaj naselij, po vsej planoti pa so razvrščene številne planine,
  • med strjenimi gozdovi skriva posebne ekosisteme, ki so ostanek delovanja ledenikašotna barja.

Zemljevid

Gostinski lokal v bližini

Blejska koča

Če na poti navzgor porabite vso energijo, je prav, da se okrepčate s krepko malico v Blejski koči. Da bo sestop v dolino lažji;)

Na njihovem jedilniku najdete pester nabor jedi na žlico. Pozimi ob okusni hrani prija tudi topel čaj, poleti pa osvežilna pijača.

Zgornje Gorje 98,

4247 Zgornje Gorje
051 621 021

Mila in Staš priporočata

Če se za obisk Blejske koče odločite pozimi, prej preverite, kakšno je stanje poti. Mogoče bi vam pot v dolino olajšale celo sani ;) Tudi v prelepih poletnih dneh zna Pokljuka včasih presenetiti z nekoliko nižjimi temperaturami, zato kakšno dodatno oblačilo za otroke, sploh trak in vetrovka tu ne bosta odveč.