Stran 14/15
Štanjel 647  

Štanjel

Štanjel

Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Ime je dobil po zavetniku cerkve, svetem Danijelu.

 

Štefanja gora-Cerklje na Gorenjskem

Štefanja gora-Cerklje na Gorenjskem

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet na Štefanjo goro je primeren za otroke, stare 3 do 4 leta. Orientacija je lahka, pot pa široka, označena.

Talež

Talež

Če potrebujete dobro idejo, kam peljati celo družino z babicami in dedki vred, potem je Talež odličen odgovor.

Tamar 545  

Tamar

Tamar

Tamar je priljubljena izletniška točka in ena lepših alpskih dolin. Najenostavnejše je seveda parkirati v Planici in se v dolino Tamar odpraviti na približno eno uro dolgo pešačenje.

Tavčarjev dvorec-Visoko pri Poljanah 800  

Tavčarjev dvorec-Visoko pri Poljanah

Tavčarjev dvorec-Visoko pri Poljanah

Kmečki dvorec iz 17. stoletja leži v objemu okoliških gričev in gozdov nedaleč od Poljanske Sore. 

Tegoška planina 284

Tegoška planina

Tegoška planina

Tegoška planina je razgledna planina, ki se nahaja na južnih pobočjih Košute. S planine, na kateri stoji pastirska koča, se nam odpre lep razgled proti pobočjem Košute in goram nad porečjem reke Tržiške Bistrice.

Tehniški muzej Slovenije

Tehniški muzej Slovenije

Zelo zanimiva in poučna izletniška točka, ki bo navdušila tako starše kot podmladek.  Interaktiven muzej z bogato zbirko iz različnih pomembnih gospodarskih področij.

 

 

Tematska pot ob Rupnikovi liniji- Zaplana

Tematska pot ob Rupnikovi liniji- Zaplana

 

Rupnikova linija ali Rupnikova črta je sistem utrdb, ki jih je začela graditi Kraljevina Jugoslavija na ozemlju zahodne Slovenije pred drugo svetovno vojno kot obrambo pred italijanskim napadom. Ime je dobila po jugoslovanskemu generalu slovenskega rodu Leonu Rupniku.

Titova vas-Završnica

Titova vas-Završnica

Gozd okoli Titove vasi je neokrnjen in mogočen. V preteklosti je bilo naselje težko najti, zato so pod Smokuškim vrhom lahko postavili skrivni partizanski tabor. 

Tolminska korita 551

Tolminska korita

Tolminska korita

Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas vodi skozi korita Tolminke in korita Zadlaščice.

 

 

 

Tominčev slap - Podljubelj

Tominčev slap - Podljubelj

Lahko dostopen in simpatičen sprehod do zanimivega slapu. Zmogli ga bodo tudi naši najmlajši in uživali v razgledu na cilju.

Toško čelo 559

Toško čelo

Toško čelo

Čelo je 590 m visok hrib nad istoimensko vasjo. Z vrha, oz. nekoliko nižje se nam odpre lep razgled na del Ljubljane in okoliškega hribovja.  

 

 

 

Tromejnik-vas Trdkova

Tromejnik-vas Trdkova

Krožna pot iz velikega parkirišča ob vznožju vzpetine je lahek in zanimiv izlet v naravi, saj poteka po gozdni učni poti. Povzpnite se na Tromejnik na Goričkem. Na vrhu najdete klopce, spomenik in informativne table. 

Tržič krožna pot 566  

Tržič krožna pot

Tržič krožna pot

V Tržiču in okolici lahko uberemo vsak svojo pot. Koliko so alpski travniki, doline, gozdovi in vrhovi lepši, če jih lahko doživimo, ne da bi jih morali deliti z množico drugih pohodnikov ali kolesarjev.

Učna pot Divji potok

Učna pot Divji potok

Predstavljamo vam skriti biser med izleti, tako so namreč poimenovali tudi Divji potok, ob katerem poteka večina krožne poti. Narava stalno ustvarja različne manjše slapove in oblikuje tolmunčke, kar je resnično prečudovito.

 

Učna pot Ob mlinščici

Učna pot Ob mlinščici

Kamniška Bistrica je zelo privlačna destinacija. Najdemo lahko precej tematskih poti, se sprehajamo ob bregu ali pa odkolesarimo kakšen daljši kos.

 

 

 

Ukanška suha v Bohinju

Ukanška suha v Bohinju

Kam na izlet z otroki v Bohinju? Ukanška suha je lepa, a turistom skoraj nepoznana izletniška točka v Bohinju. Enostaven lahek dostop in prijeten hlad potočka ter lepota skalnih korit napolnjenih s čisto vodo, bo zanimiv izlet za vse družine z malimi otroki.

 

 

Ukanška suha v Bohinju s psom

Ukanška suha v Bohinju s psom

Kam na izlet s psi v Bohinju? Ukanška suha je lepa, a turistom skoraj nepoznana izletniška točka v Bohinju. Enostaven lahek dostop in prijeten hlad potočka ter lepota skalnih korit napolnjenih s čisto vodo, bo zanimiv izlet tako za vas kot vašega kosmatinca.

 

Utrdba Črni Kal

Utrdba Črni Kal

Super ideja za postanek na poti je obisk vasice Črni Kal in njene utrdbe, odkoder se ponuja nor razgled na celoten Trst, na naš košček morja, viadukt in prelepe okoliške vasice.

Vače 929

Vače

Vače

Vače veljajo za eno najbogatejših znanih prazgodovinskih najdišč v Sloveniji. V okoliških grobiščih so našli številne grobne predmete, kot so npr. posode, orožje in nakit iz starejše železne dobe.
 

 

Veli Badin- ušesa Istre

Veli Badin- ušesa Istre

Del planote se na svojem južnem robu imenuje Veli Badin; to so stene, ki strmo padajo proti mejnemu prehodu Sočerga na naši in Požane na hrvaški strani; v svojem najlepšem delu pa se stene raztezajo nad vasico Mlini, tik pred mejo. Stene so tu najbolj strme in spodjedene. Te velike zajede v to mogočno steno so ostanki zrušenih kraških jam.

Velika in Mala Poljana nad Povljami

Velika in Mala Poljana nad Povljami

Velika Poljana je planina ujeta ob robu zahodnega grebena Storžiča. S planine na kateri se nahajata dve koči odprtega tipa, se nam odpre lep pogled na Gorenjsko, Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, če pa se povzpnemo na zgornji del planine, se pa nam odpre še razgled proti Košuti.

Velika planina

Velika planina

Ena izmed priljubljenih klasik, ko govorimo o izletih, je vsekakor Velika Planina. Vedno očarajo v prostor umeščene pastirske hišice in živali, ki se prosto pasejo.

Veliki Predaselj

Veliki Predaselj

Nekaj minutni sprehod ob soteski vam že odpre čudovit razgled na strugo reke ter kristalno čisto Kamniško Bistrico. Obiščite Veliki in Mali Predaselj.

Stran 14/15