Brestaniška kolesarska pot 8179

Brestaniška kolesarska pot

Regija Posavska
Izhodišče parkirišče pri gostišču Pečnik
Dolžina poti 18 km
Trajanje poti 2-3 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za od 3 - 6 let , 6+ let , kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Kadar bi se radi nekam odpravili, pa vas po novicah opozarjajo na zgoščen promet na vseh bolj poznanih cestah….hm, potem imamo super rešitev za vas. Mi v takih primerih najrajši zavijemo proti jugu naše kokoške. Tukaj nas je presenetilo ogromno število izletov in različnih možnosti preživljanja prostega časa. Tokrat smo izbrali luštno družinsko kolesarsko traso, ki je dolga nekje 18 kilometrov in večinoma ravninska. Če vam je to premalo, potem lahko avte pustite kar v Krškem in se ob bregu reke Save pripeljete v Brestanico in naprej tudi do Sevnice. Pot je makadamska in v večini poteka na eni strani ob reki na drugi pa ob železnici.
Reka Sava je najdaljša slovenska reka, njena dolžina v Sloveniji znaša 221 km.


Kolesarska pot se začenja pri Gostilni Pečnik, sledi prečkanje mostu preko reke Save. Na koncu mostu zavijemo desno po lokalni cesti mimo gradu Turn. Nadaljujemo ob železniški progi in reki Savi po vijugasti cesti brez večjih vzponov mimo naselja Rožno, skozi katerega teče presladolski potok, ki se izliva v reko Savo.
Ob poti nas spremljajo polja, travniki, gozdovi in redke kmetije. Desno ob poti stoji manjša podeželjska cerkev svetega Koncijana, ob katerem je tudi vaško pokopališče. Po krajšem vzponu in spustu prikolesarimo v naselje Blanca. Skozi Blanco teče potok Blanščica. V naselju se lahko ustavite v gostinskih lokalih.


Kolesarska pot na Blanci nas usmerja na obrežje reke Save. Po lepo urejeni makadamski kolesarski poti se vračamo nazaj v Brestanico. Zaključimo skozi podhod železniške proge, mimo gradu Turn, mostu preko reke Save, do gostišča Pečnik.

 

Zanimivosti

Gradovi v bližini


V sotočju Brestanice in Save pod grajskim gričem stoji grad Turn, mogočna trinadstropna stolpasta stavba, v kateri je še razvidna romanska zidava.
Grad so pozidali in upravljali vitezi Brestaniški. Prvič je omenjen leta 1346, ko ga je od salzburškega nadškofa dobil v fevd Viljem Brestaniški. Lastniki gradu so se skozi stoletja menjavali, spreminjala pa se je tudi njegova podoba. Leta 1855 so podrli obzidje ter stavbo predelali. V pritličnem delu stolpaste stavbe je razvidno še romansko zidovje iz obdelanih lomljencev, ki postavlja pozidavo visoke utrjene hiše vsaj v prvo polovico 13. stoletja. Na prvotno poslopje so kasneje prizidali vhodni stolpič ter za nadstropje nižje trakte, ki obdajajo arkadirano dvorišče. V zanemarjenem gradu so po drugi svetovni vojni uredili stanovanja in še danes grad nudi zavetišče nekaj stanovalcem. Njen nastanek ni raziskan, a so bili njeni prvotni lastniki nedvomno grofje Brestaniški. Današnja podoba poslopja je iz 17. stoletja, ko se je njen stavbni razvoj zaključil.


S šestdeset metrov visokega skalnega pomola nad sotočjem potoka Brestanica in reke Save okoliški prostor že stoletja nadzoruje grad Rajhenburg. Grajsko stavbo je dal med letoma 1131 in 1147 pozidati mogočni lastnik posesti, salzburški nadškof Konrad, o čemer priča najstarejši, romanski del objekta. Stavbo in pripadajoče posestvo so stoletja upravljali ministeriali, ki so dobili ime po gradu – Rajhenburški. To je bila vplivna družina, ki je v 15. stoletju dosegla viteški naziv. Po izumrtju so njihovi nasledniki stavbi dodajali sodobnejše elemente in ji postopoma dali podobo, kakršno občudujemo danes. Leta 1881 so Rajhenburg kupili menihi trapisti in ga preuredili v samostan, ki je deloval do okupacije aprila 1941, ko je nemška okupacijska oblast v gradu in pripadajočih gospodarskih poslopjih vzpostavila taborišče za izgon Slovencev. Leta 1947 je bil red trapistov razpuščen, grad pa nacionaliziran. Leto kasneje, je bil junija odprt Kazensko poboljševalni dom za ženske in pozneje še druge kazenske ustanove. Od leta 1968, ko je bila v njem odprta razstava o slovenskih izgnancih, pa je namenjen predvsem muzejski in prireditveni dejavnosti.

 

Zemljevid

Naloži GPX

brestaniška kolesarska pot
Koordinate izhodišča 45,9866218
15,465974

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Višinska razlika potiGostinski lokal v bližini

Gostilna Pečnik


Gostilna Pečnik se nahaja ob magistralni cesti Krško - Sevnica, ob brestaniškem
mostu na desnem bregu reke Save. Gostilna je priznana po dobri domači hrani in vinu iz lastnih vinogradov, kjer še posebno izstopa modra frankinja, tesno pa ji sledita deželno belo in seveda cviček.
Nudijo malice, kosila in večerje ter jedi po naročilu. V dodatni ponudbi imajo prodajo ribiških kart, izposojo čolnov in ribiških palic za ribolov na reki Savi. Tukaj je tudi ogromno parkirišče, kjer lahko najmlajši povadijo prve zavoje pred izletom, možnost pa je tudi izposoje koles. Aha, še en podatek, ki ga je mogoče dobro vedeti- v nedeljo je gostilna zaprta.

Gunte 8a, 8270 Krško
(07) 497 15 62


Mila in Staš priporočata

Malce strašljiva legenda kroži o nekdanjih lastnikih gradu Turn in Rajhenburg

Živela sta dva brata. Oba sta bila gospoda Rajhenburška. Eden je stanoval v Turnu (t. j. dolnjem gradu), drugi pa v gornjem gradu. Brata sta silno sovražila drug drugega. Nekega dne sta v istem trenutku pogledala vsak skozi svoje okno. Opazila sta drug drugega in se tako razjezila, da sta naperila vsak svojo puško in se medsebojno usmrtila. Njuni mrtvaški glavi sta shranjeni še danes v lini grajske kapele. Lobanji se po svoji obliki zelo ločita: ena je velika, druga pa znatno manjša; večja je prevotljena od bratove krogle. Ta pripovedka se opira na resnični dogodek, ki se je izvršil leta 1434.