Lov na zaklad Rifnik, Šentjur

Regija Savinjska
Izhodišče Arheološki park Rifnik, Rifnik 46, 3230 Šentjur
Dolžina poti 300 m
Trajanje poti 20-30min
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Šentjur tour so za najmlajše pohodnike pripravili dve čudoviti, brezplačni pustolovščini- Lov na Ipavčev zaklad in Lov na zaklad Rifnik. Katerega boste izbrali je vaša izbira, oba sta zelo zanimiva in nekaj informacij vam izdamo v naslednjih vrsticah. Vsega pa seveda ne;)

Iskanje zaklada poteka preko brezplačne mobilne aplikacije ActionBound.

Brez skrbi, predznanje je odveč, saj naloge in izzive rešujete s pomočjo namigov, timskega dela in napenjanja možgančkov. Če pa se zmotite, vam aplikacija ponudi dodatne namige, da lažje rešite nalogo. Ko rešite vse naloge in opravite vse izzive-odkrijete skrivnost. 

Do izhodišča izleta dostopate tako, da avtocesto Ljubljana - Maribor zapustite na izvozu Dramlje (Šentjur) in na prvem križišču zavijemo desno proti Šentjurju. Kmalu po izhodu iz avtoceste bomo v daljavi videli stožčast hrib Rifnik, prepoznali ga bomo po ruševinah gradu na pobočju. Peljemo se naravnost skozi mesto Šentjur do vznožja hriba, kjer se lahko odločimo za različne variante izleta. Ena je, da se z avtomobilom odpravimo po Cesti na grad in avtomobil pustimo na označenem parkirišču, pot pa nadaljujemo po označeni planinski poti skozi gozd. Od tukaj se lahko peš odpravimo tudi do ruševin srednjeveškega gradu, ki je blizu parkirišča. Druga možnost je, da se odpeljemo po cesti naprej skozi sotesko Kozarice proti Jakobu pri Šentjurju in na označenem križišču zavijemo levo v hrib in avtomobil parkiramo na označenem parkirišču pri kapelici, pot pa nadaljujemo po cesti in sledimo planinskim oznakam. Na koncu ceste gremo desno mimo kmetije in po kolovozu do vratc, kjer prečkamo pašnik in pot nadaljujemo v gozd.

Obe poti se na koncu združita in sta približno enako zahtevni in za obe bomo potrebovali okoli 30 minut. Pot na Rifnik je primerna za hojo z otroki nad 3 leta starosti, pot je dobro označena. Čeprav so temelji poznoantične naselbine in obzidja sanirani pa zaradi varnosti le popazite na svoje najmlajše, to še posebej velja, če se odpravite raziskovati ruševine gradu Rifnik, te niso vzdrževane in sam grad še naprej kljubuje zobu časa. Na vrhu ni stranišča in tudi svoje odpadke moramo odnesti s seboj v dolino.

Več informacij lahko dobite tudi pri TIC Šentjur, Ulica skladateljev Ipavcev 17, 3230 Šentjur, izhodišče za iskanje zaklada pa je pri arheološkem parku Rifnik.

Radi tako kot mi iščete zaklade?

Postanite pustolovci in se podajte na lov na zaklad, ki ga je nekje na vrhu mogočnega Rifnika skrila prazgodovinska deklica Firi. Iščite namige, odgovarjajte na vprašanja ali rešite izzive in odkrijte zanimivosti iz 6000 letne zgodovine Rifnika in bližnje okolice. 

O lovu na zaklad Rifnika
Lov na zaklad je namenjen družinam z otroki, traja okoli 20 minut in je brezplačen. Začne se pri obzidju naselbine in vas popelje skozi večji del arheološkega parka. Deluje preko brezplačne aplikacije ActionBound, ki si jo naložite na telefon, nato poslikate kodo ali v iskalnik vpišete besedo Rifnik in lov se lahko začne.

Ne veste ničesar o Rifniku?
Brez skrbi, s pomočjo namigov, timskega dela in napenjanja možgančkov vam bo podvig uspel. Če pa se zmotite, vam aplikacija ponudi dodatne namige, da lažje rešite nalogo. Ko rešite vse naloge in opravite vse izzive, tako odkrijete skrivnost. Najmlajše člane odprave tudi pri tem podvigu čaka majhen spomin na to pustolovščino.

Zanimivosti

Muzejska zbirka Rifnik in njegovi zakladi

Kako arheologi in zgodovinarji že več kot stoletje raziskujejo arheološko najdišče Rifnik si lahko ogledamo v muzejski zbirki Rifnik in njegovi zakladi v Zgornjem trgu v Šentjurju.
6000-letno impresivno zgodovino Rifnika lahko odkrijemo v muzejski zbirki. Najstarejše najdbe segajo v čas pozne kamene dobe, ko je na vrhu Rifnika stalo manjše naselje prazgodovinskih hiš. Prebivalci so uporabljali kamnite sekire, bodala, šila iz kosti, kamnite ali koščene osti za puščice ali sulice… Kasneje pa so ljudje na vrhu živeli tudi v času bronaste in železne dobe in za seboj pustili številne sledi - okrasne predmete, orodja in orožje. Nazadnje so na vrhu živeli v času pozne antike. V muzejski zbirki si lahko ogledamo okoli 600 predmetov in izvemo marsikaj zanimivega in tudi skrivnostnega.

Odprto od ponedeljka do petka med 9:00 in 15:00 ter po predhodnem dogovoru.

TIC Šentjur
03 749 25 23, 041 660 091
tic@turizem-sentjur.com

Prisluhnite  tudi legendi o kamnitem mostu in zaljubljencih

Zemljevid

Gostinski lokal v bližini


Kapljica Šentburhger

se nahaja pred Igralnim parkom vile Eksene in njihovi burgerji ter ostale dobrote slovijo daleč naokoli. ŠentBurger je visokokvalitetni gurmanski burger, sveže ročno pripravljen na tradicionalni način iz zajetnega kosa zmlete 100% govedine, ki ne vsebuje moke, umetnih dodatkov, sintetičnih sladil, konzervansov ali svinjskega mesa (za razliko od npr. tanke pleskavice, ki je iz mešanice govejega in svinjskega mesa).

Starši lahko, medtem, ko se vaš otrok igra v Igralnem parku preživite mirne trenutke ob najboljši hrani in osvežilni pijači pestre ponudbe Šentburger.

Cesta Leona Dobrotinška 2,

3230 Šentjur

040 982 550

SPLETNO MESTO

Vita, Olja in Juna priporočajo

Ferležov mlin

Med obiskom mlina vas lastnik Karol Ferlež skozi zanimive zgodbe popelje v zgodovino samega mlina in njegove okolice.
V idilični soteski potoka Kozarice, v Šibeniku pri Šentjurju, stoji pod visoko skalo mlin, ki  so ga zaradi tega nekoč imenovali Mlin pod pečjo.

Vodni mlin je dvonadstropna stavba z ohranjenimi mlevnimi napravami. Svojo redkost in izjemnost dokazujejo naprave, zlasti valjčni mlin, ki intaktno nakazuje na tehnološko stopnjo iz časa nastanka mlina. V mlinu je ohranjena vsa tehnologija, od preprostih mlinskih naprav do tehnologije mletja raznovrstnih žit, od tridesetih let prejšnjega stoletja, pa vse do moderne mlinske tehnologije sedanjega časa.

Namig za šoferja: Šibenik 1, 3230 Šentjur

Več info: Karol Ferlež, tel. 00386 (0)41 624 779, karol@kfm.si


In še dva namiga za aktivne družine...

Podajte se na Učno pot Uršula

Poučna in lahka, približno dva in pol kilometra dolga Učna pot Uršula, je kot nalašč za družine z otroki. Skupaj raziskujte čudeže narave, stran od prometa in poseljenih vasi. Na poti na ekološko pomembnem območju spoznate zaščitenega metulja (modrina), številne živalske in rastlinske vrste, vodne vire ter geološke posebnosti območja. 

Pot vas vodi od cerkve svetega Ilija v Šentilju (Dramlje) do stare mežnarije, postojanke Planinskega društva Dramlje in cerkve svete Uršule na vrhu hriba, od koder se odpira razgled po Celjski kotlini in Kozjanskem. Izhodišče je na 304 m nadmorske višine, vrh pa na 464 m. Na izhodišče se lahko vrnemo po isti poti ali po cesti.

Obiščite pa tudi izredno zanimivo Partizansko bolnico Zima

Partizanska bolnica Zima je spadala v sanitetni odsek IV. operativne cone na območju med Celjem – Poljčanami – Slovenskimi Konjicami in Vojnikom. Potreba po njej se je pokazala zaradi intenzivnejšega delovanja Bračičeve in Tomšičeve brigade poleti leta 1944.
Prve ranjence je bolnišnica sprejela avgusta 1944. V času delovanja bolnišnice se je tu zdravilo 124 ranjencev. 

Partizanska bolnica je najlažje dostopna iz avtocestnega počivališča Zima v smeri proti Ljubljani. Na koncu parkirišča vas tlakovana pot vodi v hrib, proti gozdu in nadvozu čez avtocesto. Varovalno pregrado prečkate na urejenem prehodu in se držite v levo. Pred nadvozom nad avtocesto (tega ne prečkate) se napotite naravnost v gozd po gozdni poti. Kmalu boste zagledali večjo označevalno tablo, ki opisuje zgodovino partizanske bolnice.

Več info na: Krajevna skupnost Blagovna
telefon: +386 (0)3 748 90 10, 031 704 980
e-naslov: ksblagovna@siol.net