Idrija 908

Idrija

Regija Goriška
Izhodišče parkirišče za v Antonijev rov
Dolžina poti 1,23 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Predlog za ta družinski izlet ponuja obisk Antonijevega rova-turističnega rudnika, ki je prava atrakcija tako za otroke, kot starše. Povzpnite se tudi na prelepo razgledno točko, ki vam postreže z razgledom nad prečudovitim mestom in okolico. Idrija zna biti zanimiva prav v vseh letnih časih, saj je pokrajina tu naravnost čudovita.

Okolica Idrije je bila zaradi razgibanega površja, slabih naravnih možnosti in odročne lege zelo redko poseljena pokrajina. Za širšo okolico Idrije se časa naseljevanja ne more natančno datirati, je pa vendarle jasno, da se je močnejše priseljevanje na to območje začelo šele z odkritjem živega srebra v idrijski kotlini. Konec 15. stoletja, vsaj tako namreč pravi legenda, je škafar na območju današnje Idrije odkril živo srebro. To pa je imelo velik gospodarski, razvojni in poselitveni pomen. Rudnik v Idriji se je hitro širil in pridobival na pomenu, hkrati z njim je rasla tudi Idrija.

Ob izrazito moškem delu v rudniku so ženske doma razvijale svoje ročne spretnosti in kulinariko. Danes so poleg rudnika svetovno znane že prej omenjene idrijske čipke in idrijski žlikrofi, ki so tudi evropsko zaščiteni.Zanimivosti


Skrivnostno podzemlje si oglejte v Antonijevem rovu – morda srečate jamskega škrata Perkmandlca!  Rudarjem je zelo rad ponagajal, jim pokazal pot do bogate rude, največkrat pa so ga slišali, kako v oddaljenih rovih koplje rudo.

Tu boste spoznali težko delo rudarjev, dragoceno cinabaritno rudo, kapljice živega srebra in si ogledali edinstveno podzemno kapelo. Kapelo svete Trojice so sredi 18. stoletja postavili ob koncu rova, jo opremili z reliefom treh božjih oseb in dodali kipa svojih zavetnikov - svetega Ahacija in svete Barbare. 

Antonijev rov je iz leta 1500 in slovi kot eden najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi in je tudi najstarejši del idrijskega rudnika. Oglejte si prikaz starih načinov rudarjenja: ročnega odkopavanja, nakladanja in prevažanja rude v vozičkih. Vsa dela so prikazana z originalnimi orodji, kopijami starih orodij in lutkami. Skupna dolžina odprtih rovov na tem nivoju je okoli 300 metrov. Vstop v Antonijev rov je dovoljen od 3 let starosti dalje.

Nedaleč stran od vhoda v muzej pa se nahaja tudi prelepa razgledna točka, kjer se vam pogled odpre nad celotnim mestom. Naj vas na sam vrh vodi naš zemljevid.

Prisluhnite legendi o Idriji.


Zemljevid

Naloži GPX

Idrija
Koordinate izhodišča 46,001408
14,021127

Gostinski lokal v bližini

Gostilna in pizzerija Na vas

Čisto ob glavni cesti Idrija-Tolmin v kraju Spodnja Idrija stoji gostišče Na vas, kjer vam v prijetnem ambientu postrežejo s pravimi lokalnimi specialitetami. Mi smo izbrali idrijske žlikrofe in bili nad njimi navdušeni. Recepta pa ne izdajo;)

Na vasi 38

5281 Spodnja Idrija

05 9958 223

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obisk lokalne gostilne, kjer pripravljajo idrijske žlikrofe.

Ste vedeli, da...

so idrijski žlikrofi znana slovenska kulinarična posebnost, ki jo lahko ponudimo kot toplo predjed, prilogo ali samostojno jed. V zadnjem primeru jih zabelimo z ocvirki ali postrežemo z mesno oziroma zelenjavno omako. Priprava zahteva kar nekaj spretnosti, saj so mere pravega idrijskega žlikrofa točno določene: 3 cm v dolžino in 2 cm v višino (višina je merjena na sredini žlikrofa, na robovih so žlikrofi malo višji).  Mmmm. Njami.