Basen o Mačkah in miših 7909

Basen o Mačkah in miših

  • ŽE OD NEKDAJ SE NE MOREJO MAČKE IN MIŠI. MENDA OBSTAJA TO SOVRAŠTVO MED NJIMI, ODKAR SO MAČKE IN MIŠI NA SVETU.

»KAKO LEPO BI BILO NA SVETU,« MODRUJEJO MIŠI ŠE SEDAJ, »KO BI NE BILO MAČK! POVSOD, PO SENIKIH, V SKEDNJIH IN SHRAMBAH BI GOSPODARILE PO MILI VOLJI IN NIHČE BI NAS TAKO KRUTO NE PREGANJAL. ČEMU IE TRPI ČLOVEK MAČKE IN ŠE CELO RAD JIH IMA!« NEKOČ SO SE ZBRALE MIŠI OD BLIZU IN OD DALEČ; PRIŠLI SO MIŠKI IN MIŠKE, MLADE IN STARE; PRILEZLE SO IZ LUKENJ, DA BI SE NA ZBOROVANJU POSVETOVALE, KAKO BI SE ZAVAROVALE PRED NAJHUJŠIM SOVRAŽNIKOM – KRVOLOČNO MAČKO. TA SE NAMREČ TIHO IN NESLIŠNO PRIPLAZI DO SVOJE ŽRTVE, IN TO PRAV TAKRAT, KO MIŠKA NAJMANJ MISLI NA NEVARNOST. V HIPU JO POGRABI IN POKONČA. PA STOPI TEDAJ V SREDO MED ZBOROVALCE NAJSTAREJŠI MIŠEK, KI JE VELJAL ZA NAJBOLJ IZKUŠENEGA IN NAJMODREJŠEGA. LEPO SI POGLADI BRKE, POMAHA Z DOLGIM REPKOM IN ZAČNE: »VSEM NAM JE ZNANO, DA JE MAČKA NAŠ NAJHUJŠI SOVRAŽNIK. TIHO SE PRIPLAZI, DA JE NIHČE NE SLIŠI. DA PA BOMO SLIŠALI, KDAJ SE NAM BLIŽA MAČJA NEVARNOST, PREDLAGAM, DA OBESIMO MAČKI ZVONČEK OKOLI VRATU. KADAR SE NAM BO ODSLEJ SKUŠALA PRIBLIŽATI, JO BO IZDALO ZVONČKLJANJE, MI PA SE BOMO LAHKO PRAVOČASNO SKRILI NA VARNO.« »TAKO JE, SIJAJNO!« SO VSE MIŠI Z NAVDUŠENJEM POZDRAVILE TA PREDLOG. ZADOVOLJNO SO ŠKRTALE Z ZOBMI IN MIGALE Z REPKI. TEDAJ PA SE OGLASI ENA IZMED NAJSTAREJŠIH MIŠI IN PRAVI: »ŽE VSE PRAV IN LEPO, KAKOR JE PREDLAGAL NAŠ MODRI MIŠEK. JE PA ŠE DRUGO VPRAŠANJE, TO JE: KATERA IZMED NAS NAJ OBESI MAČKI ZVONČEK OKOLI VRATU?« NASTALA JE MUČNA TIŠINA.

DO DANAŠNJIH DNI SE ŠE NI OPOGUMILA NOBENA MIŠKA, KI BI SI UPALA TO NAREDITI. ZATO ŠE DANDANAŠNJI PREGANJAJO MAČKE MIŠI.

  • ACCORDING TO A LEGEND LONG, LONG TIME AGO, A CAT AND A MOUSE WERE NEIGHBOURS AND GOOD FRIENDS.

ONE DAY, THEY HEARD THAT THE JADE EMPEROR WANTED TO CHOOSE TWELVE ANIMALS FOR THE SIGNS OF THE ZODIAC. BOTH OF THEM WANTED TO SIGN UP. THE CAT SAID, "WE SHOULD GET UP EARLY TO SIGN UP, BUT I LIKE TO SLEEP IN LATE. WHAT SHOULD I DO?" THE MOUSE SAID, "DON'T WORRY. I WILL WAKE YOU UP AND WE CAN GO TOGETHER." THE CAT WAS VERY HAPPY WHEN HE HEARD THIS. THE NEXT DAY, THE MOUSE GOT UP EARLY, BUT HE FORGOT TO WAKE UP THE CAT. AS A RESULT, THE JADE EMPEROR CHOSE THE MOUSE, BUT THE CAT DID NOT HAVE A CHANCE TO BE CHOSEN BECAUSE HE DID NOT GET UP EARLY ENOUGH. THE CAT BECAME VERY ANGRY AT THE MOUSE, AND HE DECIDED THAT HE WOULD EAT THE MOUSE IF HE EVER SAW HIM AGAIN. FROM THEN ON, MICE HAVE HAD TO DESPERATELY AVOID CATS.